Crnogorska kuhinja / Villa Montenegro

Villa Montenegro

Sastojci za 2 porcije

Na količinu od 12-15 skalopa ili oštriga:

sok koji je iscurio iz školjki
2,5 do 3 kašike maslinovog (dobrog, prvo cijeđenje)
1 kašičica sirćeta (vinskog)
2 limuna
grančica svježeg ruzmarina dužine 5 cm
dva zelena pera mladog luka (ne više od 25 g) tanko isjeckana (umjesto pera može holandski bislok, onoj luk što izgleda kao trava)
češanj bijelog luka (ako želite)

Priprema
Ako su školjke iz Jadrana ne prati ih. Ako su kupljene u nekoj zapadnoj zemlji onda moraju, jer se u uzgajalištima gaje na pijesku pa su ga uvijek pune. Znači, oprati pod hladnom vodom školjke, pa ih onda otvoriti tankim nožićem. Ja lično nisam stručnjak i uvijek imam problem.

Otvaraj ih iznad zdjele da bi skupila sok koji će da iscuri iz oklopa. Odvoji pažljivo meso od oklopa. Stavi u jednu zdjelicu sok, a u drugu skalope, u treću najdublje oklope školjki.

Metoda:

Stavi 15 oklopa (znači praznih bez mesa) u rernu upali na 150°C nekih 10 min da se grije.
U šerpicu stavi maslinovo na blagu temperaturu, skini pera sa ruzmarina i ubaci i grančicu i pera u ulje. Poslije minut, dva kad zamiriše ruzmarin, ulij sok od školjki. Potom eventualni bijeli luk, iskapaj iz pres aparatića.

Kuvaj opet dva minuta, pa dodaj sirće i 2 kašike isceđenog limuna. Miješati dok se ne sjedini, a to je minut-dva.
Skini sa vatre, izvadi samo veliku peteljku ruzmarina, ostatak ostavi, potom ubaci tanko sjecakana pera mladog luka ili bisloka.

Izvuci vrele oklope iz rerne i ubaci u njih meso školjki.
Sada u svaku školjku sipaj kašikom vreli sos (podgrij ga minut ako nemaš pomagača da ti složi meso u oklop kada ti je sos gotov).

Spremno je za služenje bez ikakvog daljeg pečenja. Meso je nježno i samo će se od ulja i oklopa ispeći tačno koliko treba.

Serviranje:

Odmah na sto. Poslužiti na tanjiru za tortu, slagati u krug zavisno od veličine, recimo 4 veće ili 6 manjih, pa odmah iznad sljedeći krug. Ostatak limuna isjeći na četvrtine pa poslužiti.

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: