Mlade tikvice na dva nacina

Mlade tikvice na dva nacina –

Mlade tikvice na prvi nacin -Doista bi bilo šteta ne iskoristiti blagodati mladih svježe ubranih tikvica sa vrta. Ako vam je već dosta pohanih i zapečenih, ovo je odličan izbor. Ovo varivo u stvari i nije pravo varivo jer je dosta gusto pa bi moglo proći i pod fini umak. S bozirom da se kuha sa mlijekom (ili vrhnjem za kuhanje) jako je fino, kremasto i blagog okusa. Idealno paše uz pire krumpir i faširance, mada bi se i bilo koje drugo mesno pečenje moglo ukomponirati u ovakav ručak. Još mu je jedan veliki plus to što je gotovo doista jako brzo (a tijekom ovakvih ljetnih vrućina kakva je bila danas to je idealno), za svega 20-tak minuta, a nije niti skupo (pogotovo ako imate domaće tikvice).

Mlade tikvice na dva nacina

Potrebno:

3 tikivice
1 luk
1 l mlijeka
mala šalica brašna
4 žlice kiselog vrhnja
vegeta, sol, papar
1 žličica crvene mljevene paprike

Mlade tikvice na dva nacina

Priprema:

Tikvice naribati, posoliti i pustiti da kratko odstoje. Ocijediti ih potom rukama od suvišne tekućine.
Na ulju pržiti nasjeckan luk dok malo ne omekša, dodati crvenu papriku i brašno, promiješati pa dodati naribane i ocijeđene tikvice.
Uliti mlijeko uz neprestano miješanje kako ne bi ostale grudice od brašna. Začiniti po ukusu i pustiti da zakuha.
Kuhati na laganoj vatri 15-tak minuta uz često miješanje kako ne bi zagorilo.
Na kraju dodati kiselo vrhnje,promiješati i kratko prokuhati. Po potrebi doliti malo vode ako je pregusto i začinti ako treba.

Dobar tek!

Mlade tikvice na drugi nacin (recept od Gregurović)

Ja radim onako kako moja djeca vole a to ti je da dinstam luk, pa na njega stavim krumpir ( na luk možeš dodat i mrkve), pa malo promiješam, pa na to tikvice (koje ne gulim, ako su one zelene, već samo narežem na kolutove)i to opet malo dinstam (tikvice puste vodu) i pred kraj dodam 2,3 rajčice (koje prethodno kratko blanširam da im mogu lako skinut kožicu). Posolim, popaprim…Još malo krčka…i navalimo Radim to kao prilog uz meso. Ako su zelene, nasjeckam na kockice, a ako su krem naribam ih. Dinstam vrlo malo luka, pa naribanu mrkvu ili oguljenu i očišćenu rajčicu, pa dodam tikvice, malo se krčkaju dok ne omekšaju, dodam vegete, zalijem s malo mlijeka i ubacim vrhnje.

 Moji Grgići i ja volimo kuhati.

Gregurović

izvor net

Credit:DebbiSmirnoff

Paprike s patlidzanima
Paprike silje – 1kg; plavi patlidzan – 500gr; crni luk – 250gr; paradajz – 500gr; persunov list – 1veza; ulje; so; biber.
Priprema:
Pre svega valja napraviti nadev. Plavi patlidzan se oljusti,isecka na kockice, posoli, pa ostavi petnaestak minuta da otpusti gorcinu. Za to vreme oljuste se dve glavice luka, sitno iseckaju, pa proprze na ulju do svetlo zute boje. Patlidzan se ocedi, pa pridruzi luku. Dinsta se na laganoj vatri uz mesanje. Kada je smeksao, ubaci se jos pola kila oljustenog i takodje na kockice iseckanog paradajza, pa dinsta dok ne postane toliko gusto da se moze zahvatiti viljuskom. Skloni se s vatre pa zacini: solju ako treba, mlevenim biberom i sitno seckanom vezom persunovog lista.Kao i u slucaju paprika sa sirom, ovim filom se pune sveze ociscene paprike silje koje se naredjaju, jedna preko druge u djuvec, obazrivo nakapaju uljem, pa ispeku u rerni na regularnih 225 stepeni dok ne smeksaju.

recept Mali kuvar

You may also like...

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading