Domace kore za pitu

Uspelo mi prvo mesenje domacih kora za pitu.  

recept: 0.5kg mekog brasna, pola kasicice soli, 3 dl mlake vode. so rastvoriti u vodi i dodati u brasno. prvo mesati varjacom, pa nastaviti rukama. kada se sve spoji, ne mesiti vise kao obicno testo, preklapanjem, vec razvlaciti testo – znaci uhvatiti ga i povuci nagore. ono ce pucati u pocetku, ali sve manje sa vremenom. na kraju cete uspeti da povlacenjem izvadite celo testo iz posude. u tom momentu prebacite ga na drvenu dasku. kada se ne bude lepilo za dasku, testo je gotovo. prerezati na pola, malo stanjiti i pokriti cistim ubrusom. treba da odmara pola sata. nakon toga ga premazati po povrsini sa uljem i rastanjiti preko stolnjaka posutog brasnom. odmah filovati i urolati. peci na 220 C dok ne porumeni.

Povezana slika

(izvor net /slika stockfood.com)

Pita makovnjača

3 jaja
1 jogurtska čaša šećera
1 kesica vanil šećera
1 čaša jogurta
1 kesica praška za pecivo
250gr mlevenog maka
1 čaša ulja
500 gr kora za pitu

Preliv:

2 šolje šećera
2 šolje vode

Dobro umutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom. Zatim dodati jogurt, prašak za pecivo i mleveni mak. Kad je sve dobro sjedinjeno dodati ulje.
Odvojiti dve kore, koje će na kraju da posluže za pokrivanje cele pite. U podmazanu tepsiju staviti na dno dve kore, zatim ređati naizmenično fil i kore dok se sve ne potroši. Prekriti pitu sa izdvojenim korama. Premazati je mešavinom ulja i vode. Iseći je odmah na kocke željene veličine. Staviti da se peče na 170stepeni u predhodno zagrejanoj rerni, jedno pola sata. Dok se pita peče napraviti preliv.

Preliv:

2 šolje šećera
2 šolje vode

Skuvati preliv od navedenih sastojaka. Gotovu pitu izvaditi iz rerne, preliti je i vratiti na par minuta u rernu koja je isključena. Izvaditi pitu i ostaviti da se ohladi pre služenja.

recept razbibriga.net

Pita sa jabukama

Herbstliche Apple Pie

Potreban materijal:

500g tankih kora za pitu
4 velike kisele jabuke
150g suvog grožđa
200g šećera
2 kašike cimeta ili nekog začina
koji koristite za slatke pite
2 štangle rendane čokolade
2 velike kašike prezli
ulje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Jabuke oljuštiti i narendati na krupno rende. Izmešati sa začinom za pitu od jabuka, suvim grožđem, prezlama, šećerom i rendanom čokoladom. Ređati po četiri kore jednu preko druge, s tim što svaku premazati sa malo ulja. Na kraj četvrte kore staviti pripremljeni fil i uviti u rolat. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Uvijene rolate ređati u podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180C oko pola sata, dok lepo ne porumeni. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

recept razbibriga.net

credit Gräfe & Unzer Verlag / D’Angelo, Vivi

You may also like...

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading