Sam svoj pekar recepti

Sam svoj pekar recepti –

Što je više vrsta hleba na tržištu to je teže da se nađe onaj pravi – mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka… Ali i onaj koji može da se jede i sutradan. Pa, ako imate vremena, postanite sam svoj pekar i ispecite kvalitetan i zdrav hleb.

Sam svoj pekar recepti

Hleb za svaki dan

– 2 kg oštrog brašna
– 1 kg ražanog brašna
– 50 g svežeg kvasca
– 1 kašičica meda ili žutog šećera
– 1 kašika soli
– 2 kašike ulja
– malo putera

* Razmutite kvasac sa malo šećera ili meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo. Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu. Premesite, podelite da 6 delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče). Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle par minuta smanjite temperaturu i nastavite da pećete. Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlebove ohladite na žičanoj rešetki.

Brzi hleb

– 250 g ražanog brašna
– 250 g oštrog brašna
– 3,5 dl mlake vode
– 1 kocka svežeg kvasca
– 50 g semenki suncokreta
– 50 g semenki lana
– 50 g prepečenog susama
– 2 kašičice soli
– 2 kašike jabukovog sirćeta

* Kvasac rastopite u mlakoj vodi i odmah dodajte sve ostale sastojke. Zamesite testo i ako se lepi, dodajte još brašna. Oblikujte 2 veknice, stavite ih u hladnu rernu i tek tada je uključite.

Sa ovsenim pahuljicama

– 450 g integralnog brašna
– 150 g ovsenih pahuljica
– 3 dl mlake vode
– 30 g kvasca
– 1 kašika smeđeg šećera
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica maslaca
– 1 belance
– ovsene pahuljice za posipanje

* Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa 1 kašikom žutog šećera. Kad kvasac zapeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umesite testo i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko 1 sat). U međuvremenu, podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premesite testo, izbacite sav vazduh iz nadošlog testa, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još 1 sat. Premažite testo smesom od belanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hleb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohadi.

Sa maslinama

– 600 g integralnog brašna
– 300 g oštrog brašna
– 1 dl maslinovog ulja
– 0,5 l piva
– 14 g suvog kvasca
– 3 ravne kašičice soli
– 200 g crnih maslina
– 1 kašika mlake vode
– 1 kašika brašna

* Brašno pomešajte sa kvascem, dodajte so, ulje, pivo i zamesite glatko testo. Oblikujte poluloptu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Razvucite testo na debljinu 2,5 -3 cm i poređajte prosušene i iseckane masline. Pospite sa malo brašna, blago pređite oklagijom, preklopite testo na 4 dela i na sobnoj temperaturi ostavite 1/2 sata da ostoji. Testo premesite, oblikujte hleb, premažite mlakom vodom, izbodite na nekoliko mesta viljuškom i stavite 15 minuta da se peče na 220°C stepeni, smanjite temperaturu na 200°C stepeni i pecite još 20 minuta. Pečen hleb poprskajte vodom, zavijte u salvetu i ostavite da se ohladi.
Savet plus: U ovo testo možete da stavite i začinsko mediteransko bilje, bosiljak, origano, ruzmarin ili žalfiju.

Sa krompirom

– 1 kg brašna
– 500 g belog krompira
– 30 g kvasca
– 1 kašika smeđeg šećera
– kim, so

* Razmutite kvasac sa šećerom i toplom vodom i ostavite da uskisne. U brašno dodajte skuvan, propasiran i ohlađen krompir, kvasac, kim i so i umesite testo. Ostavite na toplom mestu da naraste, premesite, napravite 2 veknice i ostavite ih opet da narastu. Ispecite, poprskajte hladnom vodom i ohladite.

Bez mešenja

– 3 čaše brašna po izboru
– 3 ravne kašičice morske soli
– 1/4 kašičice suvog kvasca
– kukuruzni griz

* Brašno, so i kvasac stavite u veću činiju (bolje ne metalnu) i promešajte kašikom. Dodajte čašu i po vode, ili više, da se sve brašno bude vlažno, brzo promešajte kašikom i ostavite pokriveno da odstoji 12 sati.
Promešajte opet kašikom i ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mehuri na površini testa.
Prevrnite testo na radnu površinu posutu kukuruznim grizom i sa svake strane preklopite. Ponovo prevrnite i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji još 1-2 sata, a posudu u kojoj ćete da pečete hleb stavite u rernu da se zagreje bar 1/2 sata na 250°C. Stavite testo u tu posudu, poklopite, pecite 1/2 sata, pa sklonite poklopac i pecite još 15-20 minuta. Ako nije dovoljno tamna kora, dopecite. Gotov hleb izvadite i stavite na rešetku da se ohladi.

Bez kvasca

– 3 šolje integralnog brašna
– 1 kašičica soli
– 1,5 šolja mlake vode

* Izmešajte brašno i so, postepeno dodajte vodu i zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da stoji preko noći. Sutradan još jednom dobro izmesite testo, napravite od njega lopticu, stavite je u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Gotov hleb stavite na rešetku da se ohladi. Hleb je veoma tvrd, a omekšaće drugog i trećeg dana. Posle toga nije za upotrebu.

Od heljdinog brašna

– 1 kg heljdinog brašna
– 2 kg pšeničnog brašna
– 1 l mleka
– 40 gr kvasca
– 1 kašika maslaca
– 60 gr soli

* U vrelom mleku zakuvajte brašno od heljde i dobro ga umutite da se razbiju eventualne grudvice. Ostavite da se ohladi. Za to vreme napravite testo od pšeničnog brašna, soli, 1 l mlake vode, rastopljenog maslaca i uskislog kvasca pa ga ostavite na toplom da narasta. Posle 1/2 sata izmešajte oba testa, dobro umesite i ostavite 15 minuta. Ponovo premesite testo. Napravite nekoliko hlebova, stavite u podmazane plehove da odstoje još 10 minuta pa ispecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Sa šargarepom ili bundevom

– 4 šargarepe ili komad bundeve
– 2 šolje integralnog pšeničnog brašna
– 1 šolja ražanog brašna
– 1 šolja prepečenog i očišćenog semena suncokreta
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1 kašičica soli
– istucano seme korijandera
– origano, biber
– beli luk, tucana paprika
– malo cimeta i struganog oraščića

* Šargarepu ili bundevu isecite što tanje na štapiće. Stavite da se dinsta na zagrejanom ulju sa malo vode i čenom belog luka da omekša. Pomešajte brašno, so i začine, dodajte ohlađeno povrće i, po potrebi, malo mlake vode. Zamesite testo, dodajte suncokret, oblikujte hleb i opecite 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Savet plus: U svako testo za hleb, bez obzira na vrstu, stavite šaku sojinog brašna. To će da obogati hleb belančevinama i da mu da poseban ukus.

http://www.biljeizdravlje.rs

Credit: Rob3rt82

You may also like...

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading