Hrana kao obavezan deo svakog slavlja

Hrana kao obavezan deo svakog slavlja: Jela bez kojih se ne može zamisliti praznična trpeza. Proslava svakog praznika podrazumeva hranu kao značajan faktor koji utiče na opšti ugođaj svih prisutnih, raspoloženje i atmosferu. Jela koja će se naći na prazničnoj trpezi uglavnom bivaju u skladu sa običajima koji se vezuju za podneblje i priliku, tipom slavlja, ali zavise i od ukusa i zamisli domaćina. Ipak, postoje neka jela bez kojih nam je teško da zamislimo proslavu praznika i kojima se svake godine unapred radujemo.

Tradicionalna božićna trpeza

Božićna trpeza je po pravilu mrsna, čemu se mnogi koji su prethodno postili naročito raduju. Sama priprema božićnog posluženja je jednako deo obeležavanja ovog verskog praznika, kao što je to i uživanje u ovim jelima. Pripremi kolača domaćice neretko pristupaju i danima pre Božića, a božićna pečenica i eventualno prase se priprema dan uoči ovog praznika. Posebno mesto na svakoj božićnoj trpezi će zauzimati česnica, u koju domaćica stavlja paricu, a koja predstavlja posebno nakićenu pogaču, ili u Vojvodini slatku pitu od oraha i meda.

Bogato slavsko posluženje

Krsna slava je verski i porodični praznik koji predstavlja naročit izazov za domaćine. Za razliku od Božića, koji se uglavnom obeležava u užem krugu, obeležavanje krsne slave u većini domova protiče okupljanjem brojnih prijatelja i šire porodice. Nevezano za to da li na slavu pozivate goste u određeno vreme ili se vodite običajem da gosti dolaze stihijski u svako doba tog dana i bez poziva, slavska trpeza nikada nije prazna. Ona može biti posna ili mrsna, a podrazumeva sve etape bogatog obroka, dakle hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert. Ukoliko pogledate meni koji nudi ketering za slave, videćete da je uobičajeno predjelo posne trpeze pita sa krompirom ili pečurkama, koju prati pasulj, riba i krompir salata. S druge strane, mrsna trpeza ima više varijacija. Kao uvod za mrsno posluženje domaćini uglavnom služe suhomesnate proizvode i proju, nakon čega sledi čorba ili slavska supa, sarma i pečenje, a mlađi parovi neretko uvode inovacije u vidu raznolikih glavnih jela poput svinjskih ili pilećih filea u ukusnim sosevima i grilovanog povrća.

Šarene uskršnje đakonije

Najveći hrišćanski praznik će u svakom domu biti propraćen veselom prolećnom i bogatom trpezom, koju odlikuje svežina, šarenilo i tradicionalna jela. Pored ofarbanih jaja, svaku uskršnju trpezu će krasiti i uskršnja pogača. U pojedinim domaćinstvima će Uskrs biti pozdravljen i jednako svečanim doručkom, koji će se sastojati od barene kolenice i rena, barenih jaja i sezonskog povrća poput mladog luka i rotkvica. Ručak će biti svečan i kompleksan, počev od gotovo neizostavne supe, preko pečenog mesa uz dodatak krompira i ukusnog sosa, pa do deserta koji može biti lagana voćna torta, kao i šareni medenjaci ili mafini.

Svečana novogodišnja večera

Sastavni deo novogodišnje euforije je svečana trpeza, kojoj je teško odoleti čak i ukoliko ste se odlučili za usku i svetlucavu toaletu. Dve ključne tačke novogodišnje trpeze na našem podneblju predstavljaju pečenje uz dodatak ruske salate i sarma. Pečenje možete poručiti unapred, o čemu se mnogi trude da misle na vreme, jer je potražnja po prirodi stvari kod nas za ovom đakonijom izuzetno velika krajem godine. Sarma je s druge strane obrok sam po sebi, a najukusnija je kada se u posudu u kojoj se sarme kuvaju doda komad suvog mesa. Za one koji traže nešto laganija rešenja, odlična ideja je dimljeni šaran ili losos, da dodatkom limuna i sosa po ukusu. Ne zaboravite desert u novogodišnjoj noći, jer bi na kraju ovakvog obroka bilo šteta ne poslužiti se tortom bogatog ukusa.

Praznici su sami po sebi prilika da okupimo najbliže i provedemo sa njima kvalitetno vreme, te i podstaknemo jedni kod drugih osećaj radosti i prijatnosti. Birajući i pripremajući hranu za prazničnu trpezu, mi se približavamo tradiciji i upotpunjujemo jedno opšte lepo osećanje koje ovakve prilike u nama bude. Stoga pristupite pripremi praznične trpeze u dobrom duhu i ulepšajte svečani sebi i onima koje volite dobrim zalogajem.

ozonpress.net

credit: wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: