Food for Soul

Zanimljive činjenice o kolačima

Postoje mnoge zanimljive činjenice o kolačima. Svi znamo da su kolači izvrstan užitak! Nije važno kakav oblik, veličinu ili okus imaju, volimo ih! Svaka proslava, događaj je nepotpun bez rezanja kolača. Ovaj ukusni užitak pravi se od jaja, šećera, brašna, maslaca, mlijeka i maslaca. Svi uživamo u komadima kolača tijekom blagdanskih događaja poput rođendana i vjenčanja, pa čak i kod kuće kada se želimo maziti. Povijest torte bogata je ritualima i simbolima iz različitih kultura i zemalja. Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje su utjecale na povijest torte.

Prema povjesničarima hrane, stari Egipćani bili su prva kultura koja je pokazala vještinu i interes za pečenje. Vjerojatno im je dosadilo meso divljači i htjeli su probati nešto novo. Međutim, prvi kolači više su nalikovali kruhu i zaslađeni su medom umjesto šećerom. Riječ kolač je vikinškog podrijetla, od norveške riječi za “kaka”.Kolači su tradicionalno okrugli. To simbolizira cikličku prirodu života, sunce i mjesec, što je vjerojatno razlog zašto kolač kupljen za blagdan simbolizira novo putovanje u naše živote. Drevni kolač također je bio okrugao, obično je oblikovan u okrugle kuglice i pečen u plitkim posudama.
 

Kada su u pitanju zanimljive činjenice o kolačima, u srednjem vijeku riječ “kolač” nekada se poistovjećivala s tvrdim (s obje strane) okruglim kruhom koji je bio ravan.
 

Znate li kako se zove srednji sloj kolača? Za zapisnik, kolač u srednjem sloju prekriven je mat kremom poznatom kao Whoopi Patties.
 Recept za tortu od crvenog baršuna bio je osveta – jedna od zanimljivih činjenica o crvenom baršunu je da je recept bio poznat javnosti kao osveta. Gospođa u restoranu jela je tortu od crvenog baršuna i to joj se jako svidjelo. Recept je pitala u restoranu, a informacije su naplatili 100 dolara. Pobjesnila je i naširoko proširila recept.
 

Prvi kolač bio je kolač koji se nudio kao ponuda na rođendan neke osobe.
 

Za stotu obljetnicu rođenja Las Vegasa napravljen je jedan od najvećih svjetskih kolača. Za slavlje je napravljen kolač od 6,18 tona. To je gotovo težina afričkog slona!
 

Prva višeslojna svadbena torta napravljena je za vjenčanje najstarije kćeri kraljice Viktorije (koja se također naziva Victoria) 1858. godine. Vlastita svadbena torta kraljice Viktorije bila je široka 2,7 metara i široka 136 kilograma. ], ali je imao samo jednu razinu. Djevojke bi stavljale komade svadbene torte ispod jastuka kako bi sanjale svog budućeg muža. Na vjenčanjima u osamnaestom stoljeću mali su komadići kolača prolazili kroz zaručnički prsten, a zatim su se dijelili mladenkinim nevjenčanim prijateljima kako bi ih mogli staviti pod jastuk.

Najstariji kolač, star više od 100 godina, pronašao je na tavanu jedan južnoafrički poljoprivrednik. Kolač je pečen za zlatno vjenčanje 1902. godine, ali iz nepoznatog razloga nije korišten. Zbog povećane koncentracije konjaka u proizvodu od brašna preživio je do danas. 
 

U Francuskoj su oni koji su htjeli postati slastičar ozbiljno proučavali crtanje, ukrase, studirali crtež i modeliranje. Jer kolač nije samo desert, već glavni dio slavlja, a za njegovo stvaranje potrebno je mnogo vještine.
 

U Sjedinjenim Državama Dan kolača slavi se 26. studenog. 20. srpnja obilježava se Međunarodni dan kolača posvećen prijateljstvu i miru među ljudima, zemljama, narodima. Održava se pod motom “I CAKE YOU”, što znači – “Doći ću k tebi s kolačem”.

picture By halfpoint

1bakery.ru

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: