Voće i bobice u šećernom sirupu

Voće i bobice u šećernom sirupu –

 Ljeti kada se beru voće i bobice, vrijeme je da se pobrinete za pripreme za zimu. Voće i bobice u šećernom sirupu neki su od ukusnih domaćih proizvoda. Kuhanje prema svim receptima nužno će biti sterilizirano ili pasterizirano (tijekom procesa ne zaboravite pokriti staklenke poklopcima!), Inače se tako ukusni ljetni darovi jednostavno ne mogu spasiti.

Recepti za kuhanje voća i bobica u šećernom sirupu uz sterilizaciju
Marelice, br. 1
Sastojci:

Marelice – 1000 gr,
granulirani šećer – 300 gr.
     Za berbu koristimo zrele marelice iz kojih, nakon što smo izrezali polovice, odstranimo sjeme. Stavivši polovice marelice čvrsto u posude, posute šećerom u slojevima, staklenke stavite na hladnije mjesto preko noći. Ujutro staklenke do ramena dopunjavamo s više voća i šećera te steriliziramo u kipućoj vodi: posude od 0,5 / 1 litre – svaka po 10/15 minuta. Odmah smotajte limenke oparenim poklopcima, okrenite ih naopako. Zamotavši ih u pokrivač, ostavljamo ih da se potpuno ohlade.

Marelice, br
Sastojci:

Polovice marelice (bez koštica) – 1000 gr,
granulirani šećer – 200 gr.
     Prokuhajte i ohladite vodu za izlijevanje. Nakon što ste oprali tvrdo zrele marelice i izrezali ih na polovice, uklonite sjemenke. Stavljamo voće u litarske posude s odrezanim rezom, prelijemo šećerom i napunimo vodom. Sterilizacija – 8 minuta. Zatvaramo i hladimo u hladnoj vodi, redovito dodavajući je.

Marelice, br
Sastojci:

Marelice – 1000 gr,
šećer u prahu – 400 gr.
      Marelice narežite na polovice i oslobodite ih sjemenki. Stavite marelice u posudu, pospite šećerom. Ostavljamo jedan dan. Voće zajedno s dobivenim sokom prebacujemo u posude od litre i steriliziramo 10 minuta. Nakon valjanja ohladite u tekućoj vodi redovito ga dodavajući.

Kruške i jabuke
Sastojci:

Kruške i jabuke – punjenjem,
granulirani šećer – 200 grama po spremniku od pola litre.
     Ako je voće kiselo, tada uzimamo 300 grama šećera. Količinu po litri staklenke povećavamo dva puta.

     Plodovi slatko-kiselih sorti krušaka i jabuka se peru, ljušte. Ako je voće nježno, možda nećete trebati ljuštiti koru. Izrežite ih na kriške veličine prsta, izrežite jezgru i stavite u staklenke. Pokrivajući poklopcima na pari, sterilizirajte 20-25 minuta, smotajte.

Kruške
Sastojci:

Kruške, čvrste, guste – punjenjem,
šećer – nekoliko žlica,
4 grama limunske kiseline.
     Količina je dana po litre limenke. Za limenke od 0,5, odnosno 2 litre smanjujemo i povećavamo količinu šećera i kiseline za pola.

     Nakon što smo ogulili kruške i narezali ih na kriške, stavili smo ih u staklenke do ramena. Dodamo šećer i limunsku kiselinu. Steriliziramo spremnike: 0,5 litre / 1 litra / 2 litre – 15 / 20-25 / 35-40 minuta.

jagoda
Sastojci:

Jagode – 1000 gr,
granulirani šećer – 250 gr.
     Staklenke napunimo pripremljenim jagodama iznad rubova, posipajući ih šećerom. Kad se bobica slegne, poravnavajući se s rubovima, pasterizirajte staklenke na temperaturi od 80 stupnjeva: 1/3 litre – 12-15 i 20-30 minuta.

     Za one koji se ne bave vitaminima, moguća je sterilizacija u kipućoj vodi: 8 i 12-15 minuta.

Malina, br. 1
 Sastojci:

Maline (vrt, šuma) – 1000 gr,
šećer – 200 gr (za vrt),
šećer – 300-400 gr (za drvo).
      Stavite pripremljene maline u posude, pospite slojeve šećerom. Povremeno tapkamo staklenku, stežući bobicu. Pasteriziramo na 90 stupnjeva: limenke od 0,5 / 1/3 litre, odnosno 20/25/30 minuta.

Malina, br. 2
 Sastojci:

Maline i šećer po 1 kg.
     Nakon što smo složili i posuli maline u staklenke sa šećerom u slojevima, pričekajte 20 minuta. Kad se bobice slegnu, dodamo ih na vrh s bobicama. Sterilizirajte: 0,5 / 1 litra – 7-9 / 10-12 minuta. Smotamo.

Morski bučak
Sastojci:

Plokavica – 1000 gr,
šećer – 450-500 gr.
     Staklenke napunimo s krkavinom, naslažujući šećerom. Nakon što 7-8 sati držimo na hladnom mjestu, posude dopunjavamo bobicama šećerom i pasteriziramo na 85 stupnjeva: staklenke od 0,5 / 1 litre – svaka 15/20 minuta. Smotamo.

Šljiva, br. 1
Sastojci:

Šljive – 1000 gr,
šećer – 300-400 gr.
     Podijelite zrele šljive na pola, izvadite sjemenke. Stavili smo voće u staklenke, posipajući slojeve šećerom. Limenke preko noći stavljamo na hladno. Ujutro dodamo još šljiva i šećera. Steriliziramo limenke: 0,5 / 1 litra – svaka 10/15 minuta.

Šljiva, br. 2
Sastojci:

Zrela šljiva – punjenjem,
šećer – 150-200 gr po limenci od 0,5 litre,
šećer – 250-350 grama po limenci od 1 litre.
Masu šećera biramo na temelju kiselosti ploda.

     Ocijedim je u tekućoj vodi, odložim je da se ocijedi. Voće smo izrezali na polovice, a nakon uklanjanja sjemenki, stavili voće čvrsto na ramena u staklenke s presječenim, izmjenjujući slojeve šljiva sa slojevima šećera. Pokrijte poklopcima, sterilizirajte 15, odnosno 25 minuta. (Za ljubitelje šljiva preporučujem od njih  napraviti ukusni džem )

Trešnja sa sjemenkama
Sastojci:

Trešnje – 1000 gr,
šećer – 2 žlice. žlice,
limunska kiselina – 6 gr.
     Višnji odstranimo peteljke, temeljito je operemo i osušimo. Stavljamo bobice u posude, naslažujući šećerom i limunskom kiselinom. Stavili smo ga na nekoliko sati na hladno. Zatim spremnike dopunjavamo bobicama i šećerom do vrha. Steriliziramo u kipućoj vodi: limenke od 0,5 / 1/3 litre – svaka 15-20 / 20-25 / 45 minuta. Smotamo.

Trešnje bez koštica
Sastojci:

Trešnje – 1000 gr,
šećer – 300-400 gr,
limunska kiselina – 6 gr.
     Prokuhajte i ohladite vodu. Dobro sazrele moje trešnje, uklonite kosti. Stavljamo u staklenke, izmjenjujući sloj bobičastog voća i šećera, redovito kondenziramo, lagano protresući. Otopite kiselinu u maloj količini pripremljene vode i dodajte u staklenke. Steriliziramo prema prethodnom receptu. Smotamo.

Crni ribiz
Sastojci:

Crni ribiz – 1000 gr,
šećer – 700-1000 gr.
     Isprane sortirane bobice ribiza (ovdje je recept za liker od nje ) i, miješajući sa šećerom, staviti ih u staklenke. Stavljamo ih na hladno na 10 sati, a zatim ih opet dopunjavamo voćem i šećerom. Pasterizirajte na 80 stupnjeva: 1/2 litre – po 30/40 minuta. Smotamo. Još je mirisnija berba izravnog srodnika crnog ribiza – jošte (ovdje možete vidjeti o kakvom je grmu riječ ).

Borovnica
Sastojci:

Borovnice – 1000 gr,
šećer – 300-400 gr.
     Sortirane i oprane borovnice malo osušite i nakon miješanja sa šećerom prebacite u staklenke. Zbijemo bobice laganim tapkanjem po staklenkama. Pasterizirajte na 90 stupnjeva: 0,5 / 1/3 litre – svaka 15/20 / 25-30 minuta. Smotamo.
http://www.sadiba.com

Credit:Jurgute


You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: