Recept za dva posna rolata sa ratlukom

Credit:PicturePartners

1 kutija običnog ratluka (NE od ruže, oraha, pistaća i sl. već običan, ili onaj što mu piše – sa ukusom vanile)

300 do 400 gr susama

Kupite što svježiji i mekši ratluk (lokum). Kutija je obično 450 gr, ima ih i od 500. Ukoliko je ratluk svježiji, utoliko će vam trebati više susama. Susam se proprži na suvom tefonu. Paziti, ukoliko je jača vatra, odmah zagori i nije za jelo, gorak je, ako je preslaba, neće se dobro propržiti. Stojite pored tiganja, stavljajte po malo, miješajte, čim vidite da mijenja boju, sklanjajte sa ploče i ispite iz tiganja, jer je vruć, pa će i dalje pržiti susam. Kad ste svu smjesu od 300 gr ispržile, sipajte ga preko ratluka i rukama izgnječite malo po malo. Meni je jednom na 450 gr bilo dovoljno 300 gr susama, drugi put mi je prošlo skoro 400 gr na 400 gr ratluka. Dok god se mnogo lijepi za ruke, treba još susama. Kad vidite da se može formirati kugla a da ne ostaje po rukama, samo je lepljiva, prebacite na sto, ili radnu pluču, uvaljajte kao rolat i to je to! Može dugo stajati i u zamrzivaču. Reže se na jako tanke šnite. Vrlo je ukusan. Ja volim da mi više krcka, pa u njega dodam mleven i sitno seckan lešnik, odokativno ili koliko kad imam.

Drugi rolat je sa istom količinom ratluka, samo se dodaje kokos. Kokosa ide manje, obično oko 200 gr, jer je on nekako suvlji i “pokupi” ratluk. Kad napravim rolat, zarežem po sredini, malo otvorim, ubacim unutra seckan žele svih boja i opet zatvorim, pa zavaljam da se sjedini.

Ova 2 rolata su jako brza za spremanje, posna su, pa ih često spremam (žele nije uvijek postan, pa njega nekad izbjegnem a unutra stavim lešnik, ili spremi samo tako – klot).net.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: