Tepsija povrća sa kozjim sirom i začinskim biljem

Tepsija povrća sa kozjim sirom i začinskim biljem

– 3 ili 4 mlade tikvice,
-3 ili 4 mlade mrkve,
– 220g svježeg kozjeg sira,
– 180g nedozrelog svježeg sira (onog najsvježijeg kad staviš kiselinu u toplo mlijeko pa se ono stisne i taj protein pokupiš s površine staviš u krpu da se u frižideru ocjedi preko noći, to je faisselle; u receptu kaže sličnu stvar dobiješ mješanjem čvrstog jogurta i regularnog mladog sira),
-3 jaja,
– 5 izdanaka svježeg peršuna ravnog lista (klasični naš peršun je ono što oni zovu ravni list),
-10 listova svježeg bosiljka,
so, biber.

Stavi faisselle (najmlađi domaći jednostavni mekani sir iz vlastite kuhinje) unaprijed na nekoliko sati u cjediljku da se cjedi nekoliko sati.
Isperi peršun i bosiljak, posuši papirnim ubrusom, i nasjeckaj listove. Operi i posuši povrće, ostruži mrkve. Podreži vrške, i nareži svo povrće u male štapiće, ne pretanke. Pari ih deset minuta, dok se ne skuhaju al dente, odnosno malo ostanu čvrsti u samoj sredini.

By rezkrr

Prethodno zagrij rernu na 190 stepeni Celzijusa (360 stepeni farenhajta). Namasti dublju tepsiju (ili sud za pečenje), i do ivica pokrij pergament papirom odnosno “masnim” papirom za pečenje.

U zdjeli za mješanje srednje veličine sjedini kozji sir, faiselle (tvoj mladi sir, napišem kako se napravi ako ne znaš), i jaja, i tuci viljuškom dok sve ne bude dobro smješano. Začini solju i biberom, i dodaj peršun i bosiljak.

Istresi prvi sloj siraste mješavine u dublju posudu za pečenje, poravnaj špatulom. Paralelno redaj štapiće povrća po površini izmjenjujući ih po boji.
Uspi drugi sloj sira, a onda još povrća. Ponovi sa ostatkom sastojaka, završavajući slojem povrća.

Nemoj prenatrpati povrćem. Broj slojeva i štapića po sloju zavisiće od veličine suda: primjera radi, imao(la) sam četri sloja povrća sa otprilike 14 štapića po sloju.

Stavi tepsiju za pečenje u veći sud, i u njega usuti vode do visine 12.7mm: ovo je tehnika nazvana “kupka-sjedinjujuća” koja osigurava ravnomjernije kuhanje, i sprječava tjestastu masu da proključa.
Stavi ovo u rernu i peci 50 minuta.

Pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ostavi u frižider najmanje 6 sati. Kad je spremno za serviranje, pređi nožem po rubovima da odvojiš od suda, izvrni na tepsiju (tanjir), skloni pergament papir sa dna, a onda prevrni na tacnu za serviranje.
Nazubljenim nožem oprezno nastaviti rezanje na kriške ili polukriške. Servirati sa dobrim hljebom hrskave korice. net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: