Dalmatinkine fritule

© Alikaj2582

Ne znam da li ću ti to moći objasniti, ali ću pokušati. Najprije evo ti recept za moje fritule koje se zamijese za 5 min.
Oko 500-600 g brašna, kesica vanili šećera, 1 jaje, pola male žličice soli, 1 naribana jabuka, mlijeko toliko da bude žitko tijesto, dosta gušće nego za palačinke. Uz ovo bi išla i šaka grožđica koje ja ne stavljam zbog mog sina koji ih ne voli, ali ti možeš i to staviti, te 1 kesica kvasca. To ostaviš da se digne dok se ne ugrije ulje, ne smije se jako dignuti, čim tijesto počne bujati, odmah moraš pržiti u srednje zagrijanom ulju. Kad je ulje jako zagrijano onda previše potamne izvani.
Sad ti trebaju rekviziti: sa svoje lijeve strane staviš posudu sa tijestom, ispred tebe je zagrijano ulje i šalica vode u koju ćeš umakati žličicu nakon svake fritule. Lijevu ruku ćeš zavući u tijesto, zagrabiti šakom, stisnuti šaku i onda će kolutić tijesta iskočiti između palca i kažiprsta, a ti već moraš imati spremnu žličicu koju si prije toga umočila u vodu i s njom skinuti taj kolutić i ubaciti ga u ulje i tako neprestano. Pomiri se da sve ostalo radiš desnom rukom ( okretanje fritula, vađenje i šećerenje) jer će ti lijeva ruka biti u tijestu dok sve ne ispržiš, znači, sve što ti treba neka ti bude pri ruci. 

Uh, jesi li uspjela shvatiti? Samo da se vratim na ono dizanje tijesta. Prve fritule su uvijek najbolje, one kasnije se tijesto već dosta digne pa se počinju razlivati, gube svoj oblik i upijaju više ulja, zato se sve radi brzo. I ne zaboravi-žličica se provuče kroz vodu prije svake fritule i to mora biti spremna. Sinhronizacija pokreta ti je važna, ali dođeš vrlo brzo do toga.net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: