Bajramski buredzici

Evo samo za tebe prepisat cu recept iz bajramskog kuhara :

Bajramski buredzici

Potrebno 2 jufke, 70 dkg mesa (moze janjeće, ovčije, telece, junjece, govedje, a dobro je i u medjusobnim kmbinacijama), 15-20 dkg masla , 1/2 litra kiselog mlijeka, 2-3 cesna bijelog luka, sol i biber.

Bajramski buredzici priprema: Jufke se rasucu, malo suhnu, razrezu na dvije polovice, te pomaste. Sitno isjeckano (mljeveno) meso se posoli i pobiberi, te dobro izmijesa, . Na svaku polovicu jufke, na razmaku od 6-8 cm redaju se po dva juvalaka (gomilice) mesa (za obicni buredzik reda se po jedan juvalak), tako da u svaki buredzik dodje po dvije gomilice mesa. Jufke se zatim saviju “u guzvu”, izrezu na burekcice, koji se slazu u zamscenu tepsiju, te potom pomste. Zatim se peku.

Dok se buredzici peku, kiselo mlijeko se blago posoli, izmijesa, te utuce vise cesni bijelog luka i ponovo dobro izmijesa. Vruci buredzici se posipaju priredenim kiselim mlijekom, zatim pomaste rastopljenim maslom, te vrate u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Serviraju se mlaki ili hladni.

P.s. Cesto pravim obicne buredzike,i tada uzmem fasirano meso kao za burek, isto pobiberim, posolim, stavljam meso u istom opisanom razmaku , presjecem nozem i fino ostatak tijesta savijem ispod, redam i pomastim uljem. Izgledaju kao male pitice. Kad hocu da ih zapecem, stavljam jogurt sa bijelim lukom i ne mastim vise.
Moje omiljeno jelo.

net

Credit:SafakOguz

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: