Babina buranija

Babina buranija

Omiljeno jelo moga babe, rahmet mu lijepoj dusi. Toliko ga je volio da su se u našim baščama prvo sadile raznorodne tikve, pa tek onda sve ostale povrćke. Nikad nisam odgonetnu zato je ovo jelo zvao buranijom.
Lagahno jelo. Prikladan zijafet za ljetnih ćelopeka i zvizdana, ili kao dodatak uz dobru peću mesa.

Recept je jednostavan.
Tikva se izrenda na listove, posoli i stavi u đevđir da -podase- pusti vodu. Ako je tikva vodenasta: vodu izgniječiti rukama iz tikve. U plastičnu posudu, jal zip-fišek – koji se mogu hermetički zatvoriti- pomiješati kukuruzno i obično brašno; u fišek staviti tikvu, poklopiti ili zatvoriti rajfešlus na fišeku, pa onda dobro protresti -da se smjesa dobrano izmiješa.
Krehnuti rernu na 200 C -da se predgrije.
Plehanu tevsiju pozejtiniti i istresti tikvu na nju (prva slika). Ako je usaflilo tikve: može se pridodati krompira. Krompir izrendati na iste listiće kao i tikvu, posoliti, te umiješati u kukuruzno brašno.
Peći dok ne porumeni – ko dukat.
U međuvremenu protisnuti -česmu dvije- bijelog luka i umiješati ga u jogurt. Ostaviti da jogurt upije miris bijelog luka.
Kad je buranije ispečena: preliti je jogurtom; isključiti rernu i opet staviti buraniju u toplu rernu. Buranija se servira topla. Toto recept

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: