Food for Soul

5 dobrih salata

Francuska salata
– 1/2 kg krompira, gotova majoneza
– 1/2 kg mrkvice, kisela pavlaka
– 1/2 graska (zrna), so, biber
– 5 kiselih krastavaca

Krompir se opere i kuha. Kad je kuhan, oguli se i izreze na kockice. Mrkvica se ocisti i skuha, a onda takoder izreze na kockice kao i kiseli krastavci. Grasak se mekano skuha. Sve se to izmjesa sa majonezom, kiselom pavlakom, soli i biberi. grasak se moze uzeti iz konzerve.

Urnebes salata
– Travnicki, sjenicki ili feta sir.

Sir se zgnjeci sa malo mlijeka, ulja, soli i istucanog bijelog luka. Dobivenu smjesu razdvojiti na dva dijela. u jedan dio staviti aleve paprike, a drugi ostaviti bijel. Masu staviti na tanjir i oblikovati kao tortu. Na sredinu staviti okrugli predmet (casu) i na bijelu masu staviti rendanu mrkvu okolo case, a unutra (u sredinu) listove persuna, a na zutu masu u sredini rendanu mrkvu a okolo case persuna.

Salata od krastavaca
– 1 kg krastavaca, so, biber
– bijeli luk, 1/2 dl ulja, 1 dl sirceta, persun

Krastavci se ogule, izrezu na tanke ploske, posole i tako stoje najmanje pola sata. Lagano se izazmu, voda se ocjedi, doda se ulje, sirce i biber i nakon toga se izmjesa. Moze se servirati sa fino izrezanim bijelim lukom i usitnjenim persunom.

Salata od pardajza
– 1/4 kg paradajza, 1/2 dl ulja
– malo vinskog sirceta, so, luk

Paradajz se ocisti, opere i izreze ostrim nozem na snite, a zatim se osole, doda ulje i sirce te izmjesa. Zacini se na snite izrezanim ili fino izrezanim lukom

Salata od pileceg mesa

U posudi kuhati cijelo pile i zelen (kao za supu) nekih sat i pol. Ohladiti i kad je ohladjeno skinuti meso sa kostiju i isjeci ga na tanke rezance. Na rezance isjeci takodjer zelenu i crvenu papriku, 1 glavicu crvenog luka, izrendati 1 manju glavicu celere, 2 kisela krastavca i 3 paradajza (izvaditi sjeme).
Pola tube majoneze, 1 vrhnje i po moguccnosti 1 dl francuske sose za salatu (ako nemate onda nema veze). To sve zajedno promjesati i staviti 2 sata u frizider.

net,stockfood

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: