PASULJ PREBRANAC

PASULJ PREBRANAC

½ pasulja tetovca, 2 ½ kg crnog luka, 1 l ulja, aleva paprika, biber u zrnu i mleveni, so.

PASULJ PREBRANAC priprema

Otrebiti, oprati, naliti vodom i pristaviti da se kuva ½ kg pasulja tetovca. Prvu vodu u kojoj se pasulj kuvao treba prosuti, pa zatim pasulj naliti drugom toplom vodom i staviti unutra 4-5 glavica sitno seckanog crnog luka da se u pasulju potpuno raskuva. Povremeno dolivati po malo vode i kad je potpuno mekan skloniti sa vatre.

Ocistiti oko 2 kg crnog luka i sitno iseckati. Zagrejati 1 l ulja i spustiti luk da se potpuno isprzi, dodati kasicicu aleve paprike, pa skinuti sa sporeta.

U serpu redjati: jedan red posoljenog i pobiberenog pasulja, zatim red isprzenog luka koji treba ravnomerno rasporediti po pasulju. Naizmenicno redjati do vrha serpe ali tako da na kraju bude pasulj. Utisnuti nekoliko listova lorbera u pasulj i po ukusu jos bibera u zrnu. Tako pripremljen pasulj zapeci u rerni na tihoj vatri oko ½ sata. Moze se sluziti hladan ili topao.

izvor net

credit  Esin Deniz | Dreamstime.com

Pasulj iz kazana
Sastojci; Pasulj – 1kg; suvo meso (kolenica, rebra, slanina…) – 1kg; luk – 500g; sargarepa – 500g; lorber; so; biber; beli luk; aleva paprika; suva paprika.
Priprema
Moze kod kuce, a moze i u velikom kotlicu za vise od deset dusa. Ovako:Kilogram pasulja, sitnog belog ili zutog, potopi se u vodu pa ostavi da prenoci. Voda se baci, a pasulj naravno sacuva. Pola kila sitno seckanog crnog luka valja proprziti na malo ulja. Ovome se doda ociscena i iseckana sargarepe, jos tri-cetiri izmrvljena lista lorbera, tucanog bibera bibera po ukusu, glavica krupno seckanog belog luka, suva paprika, naravno onaj pasulj, pa sve nalije vodom kol’ko treba. Bar pet litara sto zavisi od velicine kotlica.U ovaj pasulj pasuju suva rebra, kolenica, butkica, a mozei mesnata slanina. Sta god da se stavi, jelo se ne soli do samog kraja, jer je suvo meso vec slano, a nikad se ne zna koliko. Ovako se, na jakoj vatri, kuva najmanje tri sata, a ondase pravo u kljuc uspu dve kasicice aleve paprike. Na laganoj vatri se krcka bar jos pola sata. Na kraju, od samog pasulja, mora da postane gusto kao jako zaprzena corba.

recept Mali kuvar -Jela iz kotlica

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading