Lovacki recept od Svrce

Lovacki recept od Svrce –

Na malo ulja dinstati sjeckani crveni luk i meso (zec, teletina, bilo koja divljač…..), dodati lovorov list, sjeckanu mrkvu, peršin, vegetu i dinstati poklopljeno na laganoj vatri dok meso ne omekša (ako je jako suho, dodati malo vode).
Izvaditi meso. Lovorov list se izvadi iz umaka i baci. Povrće izmiksati da se dobije jednolična kaša (povrće se može prije dinstanja naribati, pa se ne mora miksati).
Na malo ulja karamelizirati 1 žličicu šećera, dodati 1 žlicu brašna i doliti hladne vode (da bude kao umak), u to pomiješati miksano povrće, dodati 1-2 žlice senfa, malo limunovog soka i bibera, kratko prokuhati.
Preliti preko mesa. Poslužiti s njokima ili knedlama od kruha.

izvor net

Zec na lovački način

Potrebni sastojci:

1 vinjaka
300 ml supe (kocka)
slanina
mast
loberov list
majcina dusica
so
1 limun
maslinovo ulje
1 zec

Priprema jela:

Zeca oprati dobro. Napraviti marinadu od maslinovog ulja, limunovog soka, bibera, soli, struka majčije dušice i lovorovog lista i staviti zeca u tu marinadu da odstoji najmanje 10 sati.

U velkoj šerpi pržiti na vreloj masti ili ulju kockice slanine da porumene. Spustiti u tu šerpu celog zeca, paziti da se sa svih strana podjednako isprži, zato ga često pritiskati viljuškom.

Kad je upola pečen, prelit ga sa supom i vinjakom. I dinstati dok supa neizkuva a kad supa izkuva onda preliti zeca sa marinadom u kojoj je stajao.

Zeca iseci, i preliti ga sokom u kojom se peko.

Tip: sluzite zeca sa pireom od krompira, knedlama od hljeba.

izvor forum

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading