Iz bakine bilježnice!

Credit:sam_eder

Kolači iz bakine bilježnice!

“Orahovi pužići
– 35 dkg brašna, 4 žutanjka, 25 dkg margarina, 2 žlice šećera 1 germa. Razmoći germu u 4 žlice mleka i 2 žlice brašna. Fil: 20 dkg oraha, 25 šećera, sneg od 4 belanka. Izradi testo i natanko razvaljaj i maži fil i nafrči kao roladu i reži. I peći.”

“Čupavi roščići
– 28 dkg šećera, 28 dkg oraha (mljevenih) i 2 jaja zamjesi te to oblikuj u roščiće i uvaljaj u krupno iseckane orahe. Peći na laganoj vatri oko 20 minuta.”

“Micika
– 14 dkg (može i 20) margarina, 14 šećera, 14 oraha, 7 brašna. 4 belanka i margarin dobro izmešati, dodaj šećer, i sneg zatim dodaj orahe i brašno. Stavi u namazanu (s masti) tepsiju i kada je pečeno na pola dodaje se fil 14-20 dkg šećera dobro mešati sa 4 do 5 žumanjaka i namaže gore i peče, kada je pečeno dobro se ohladi. I stavi gore opet fil 7 dkg šećera, 7 margarina, 7 oraha izmešati i s 2-3 žlice mleka pofuriti i dobro izmešati i opet namazati na kolač.”

“Knegli
– 30 dkg sira, 3 jaja, 6 žlica grisa, 1 žlicu brašna. Jaja istuči onda dodati sira, grisa, brašna i dobro izmešati i kuhati. Neka stoji 1 sat – žlicom metati u vrelu vodu. Ispeći mrvice i knegli se u nju uvaljaju i poliju vrhnjem.”

“Kifljini
– 1 šalica vrnja, 1 jaje, pol germe. 1 šalica masti pol šalice cukora, malo soli i vaniliju. Sve zamesiti.”

“Kifle
– 1 l brašna, 4 žlice ulja, 3 dec. mleka, 1 germa, 1 žlica soli, 1 žlica šećera. Zamesiti i složiti kifle. Premazati s mešanom masti i jajetom. I peći.”

“Vanilij kifli
– 28 dkg brašna, malo soli, malo praška (za pecivo, jedan) – 21 dkg putra, 1 jaje, malo vrhnja – 10 dkg oraha Vegan Snacks – 7 dkg šećera. Zamijesi. Pečene valjaj u šećeru.”

Nekoliko recepata za izradu ajvara!

“Ajvar
– 3 kg paprike, 1 kg patliđana kuhati u 2 l vode i 4 deci octa, 20 minuta. Papriku samljeti i patliđane i dodati soli, bibera, češnjeka i hrena naribati. 7 deci ulja: feferonke po ukusu. Kuhati do 1 sat.”

“Ajvar od Marice
– 1 kg patliđana, 3 kg paprike, 3 češnja češnjaka, 4 žlice šećera, 5 žlic soli, 2 l vode i pol litre octa. Papriku (i patliđane) skuhati i samleti i s 4 dcl ulja peči – kuvati.”

“Ajvar
– Očišćenu papriku skuvati na 2 l vode i 4 dcl octa. Papriku samljeti na mašinu i pečene patliđane. To peči pola sata. Dodati ulje, češnjaka, hrena, feferone i soli po ukusu. Dodati vrećicu konzervansa ili vinobrana.”

“Ajvar od Jelke
– 15 šećera žlica, 5 soli žlica,
7 octa deci, 2 l vode – u toj vodi kuhati: 5 kg paprike 1 kg patliđana se peče, 10 luka crvenoga i češnjaka 15 češnji i bibera.”

Još recepata za kolače iz bakinih bilježnica!

“Salenjaki
– 33 dek. sala, 1 litra brašna, 2 jaja, 2 žlice rakije, 1 žlica octa, 2 žlice mleka, ostalo voda.” (Poznato je da se salenjaci rade tako što se izmijesi tijesto i razvuče na oko pola cm debljine – ovisno o gazdarici – i maže salom, a zatim se preklapa više puta. Salenjaci mogu biti i punjeni pekmezom. – ovi su potrebni sastojci zapisani 1958.)

“Salama
– 2 oblatna, pol kile smokvi, 1 i pol margarina, 25 deka keksi, 2 čokolade, šečera 2 deci.” (Smokve se na što sitnije izrežu, samelju keksi i rastopi čokolada i margarin, te šećer i sve to dobro izmješa, tj. izmijesi da bude gotovo gusto. Sve to skupa namaže se na navlažene oblatne i narola. I ovo je zapisano 1958.)

“Tvornički recept keksa
– 50 dk brašna, 43 dk šećera, 12 dk putra, 3 jaja, malo vrhnja, 1 prašak za pecivo.”

“Salama – probaj na oblatnu
– 10 dk. šećera, 10 dk putra, 2 žmanjka mješaj dook nebude pjenasto. 10 dk keksa na kocke rezati 2 rebrov čokolade rastopi, namješaju se keksi pa se srednja masa zamjesi zajedno. Metne se na oblatne koje stoje na mokroj krpi.”

“Narodni kolač
– 1 kg brašna, 1 jaje, 1 ž(licu) masti, u šalicu mleka, 1 germa, 1 žlica šerećera. Kad se germa digne metni u brašno i dobro iztuci, kad je dobro izrađeno metni digat. 2 žl. masti, 3 žl. šećera dobro izmešat. Kad se testo digne rastanji namaži sa tom masti i cimetom. Savi u 1 štrucu i reži po dva prsta komadiće slaži u tepsiju i peci. Kad se se ispeče poli sa mlekom i posuši sa šećerom.”

“Krem šnjite sa 7 jaja
– 20 dkg brašna glat (mekanoga), 1 žmanjak sa slanom vodom zamesi kao za štrudle. Malo ulja, 20 dkg margarina izmešaj sa 10 dkg brašna i naliči na testo, preklopi više puta i ostavi da stoji 15 minuta. Tako 3 puta. Onda razdijeli na dva djela i rasuči u veličinu tepsije.
– Fil za kremšnjite: 12 dcl. mleka slatkoga uzmi od toga 2 deci. Ovih 10 kuhaj na vatri. 15 dkg šećera se meša sa 6 žutanjaka, onda 15 dkg brašna oštroga i 2 vanilije i 2 dcl. mleka. To se dobro sve smeša i ulije u ono vrelo mleko na peči. Sneg od 7 belankov se tuče i šećer dodaje naizmence 20 dkg šećera.”

pijanitvor/net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: