Okrugla gibanica

Okrugla gibanica sastojci:
500 gr kora za pitu
– 1 solja brasna
– 1 solja jogurta
– 1 solja kisjele vode
– pola solje ulja
– 2 ili 3 jaja
– kasicica praska za pecivo
– malo soli
– slanog ili mladog sira po zelji

Okrugla gibanica priprema:
U dublji sud umutiti mikserom sve sastojke osim sira i kora za pitu. U drugu posudu izmrviti sir i dodati par kasika od smjese da se dobije kompaktna smjesa.
Na prvu koru staviti 3 kasike smjese, a na drugu sir. Zaviti u krug i redjati u okruglu tepsiju od sredine, dok se ne utrose sve kore. Kad se sve naslozi preliti sa ostatkom smjese i staviti da se pece na 220 stepeni oko 40 minuta.

crnokosa/net

Gibanica sa kiselim kupusom
Potrebno je:
– 800 g kora za gibanicu
– 1 kg kiselog kupusa
– 2 šolje ulja
– 1 šolja kisele vode
– biber
– so

Priprema:
Ako je kiseli kupus mnogo slan ili kiseo, ostavite da odstoji u toploj vodi. Ocedite, pa ako je u glavici, nasecite na rezance. Ribanac dinstajte na ulju, povremeno dodajući malo vode, da ne zagori, sve dok ne omekša, a onda dodajte mleveni biber. Podmažite pleh, rernu uključite na 220 stepeni. Prvu koru stavite na dno pleha za pečenje pite i poprskajte uljem, ona nema nadev. Zatim redom stavljajte kore, prskajte uljem, na svaku ravnomerno rasporedite prženi kiseli kupus, a završite korom za gibanicu. Viljuškom izbušite koru, pomešajte kiselu vodu sa uljem i prelijte. Pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Pečenu gibanicu poprskajte vodom, pokrijte salvetom i ostavite da se prohladi. Secite na veće parčiće i služite uz barenu ili pečenu ribu ili kao predjelo.

Brza gibanica
Potrebno je:
– 500 g kora za gibanicu
– 300 g sira
– 2 šoljice ulja
– 2 jajeta
– 1 čaša kisele pavlake
– malo soli ako sir nije slan

Priprema:
Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje i izdrobljen sir i masu dobro izmešati, zatim dodati kiselu pavlaku. Ponovo masu izmešati. Tepsiju namazati i ređati kore.

Prvo staviti jednu koru na dno tepsije, zatim zgužvati dve kore i umočiti ih u nadev, pa ih razvući po tepsiji, ponovo staviti jednu koru, pa ponovo dve zgužvane kore i tako dok se sav materijal ne utroši, vodeći računa da jedna kora bude poslednja. Poslednju koru premazati uljem.

Gibanicu peći na umerenoj temperaturi. Gibanica pripremana na ovaj način mora biti šupljikava.

Služi se dok je topla.

Gibanica od makarona
Potrebno je:
– 1 kg makarona
– 60 g masti
– 500 g prevrelog sira
– 100 g zrelog kajmaka
– 1 kašika masti
– pena od belanceta

Priprema:
Makarone izlomiti i skuvati u slanoj vodi. Skuvane makarone ocediti i preliti mlakom vodom. U šerpu staviti nekoliko kašika masti i dobro zagrejati, pa u njoj propržiti makarone, i pošto ih uklonimo sa vatre i malo ohladimo dodajemo žumance, sir i kajmak, malo masti i na kraju čvrsto ulupan sneg od belanceta. Sud u kome će se gibanica peći treba namazati maslacem ili mašću. Na dno suda stavimo koru, koju možemo sami umesiti ili pak gotovu kupiti, pa na ovu koru spustimo pripremljene makarone. Drugom polovinom kore pokrijemo makarone, poprskamo mašću i pečemo u zagrejanoj pećnici.

Brana/net

Credit:olgalngs

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading