Pikantne sardele i škampi u umaku

Ukusni recepti za pikantne sardele i škampi u umaku.

Pikantne sardele

Potrebni sastojci:

1,5 kg sardela
100 g prezla
45 g pinjola
75 g krese
sok 1 limuna
1/2 zlicice maslinovog ulja
sol i crni papar po okusu

Nasjeckanim pinjolama i kresi dodamo mrvice, limunov sok, kajenski papar, sol i papar. Sardele uzduzno raspolovimo, napunimo nadjevom i stisnemo. Premazemo ih mjesavinom limunovog soka i maslinovog ulja. Pecemo 5 minuta na svakoj strani. Sluzimo uz kuhani, slani krumpir.

Sardele na savor (Sardele u marinadi)

Potrebni sastojci: – za 4 osobe

800 svjezih sardela
2,5 dl maslinovog ulja
4 zlice brasna
2 luka
2 cesna belog luka
2 dl vinskog octa
1,5 dl bijelog vina
sol
papar u zrnu
3 lovorova lista
1 grancica ruzmarina

Sardele ocistimo i operemo, povaljamo u brasnu i ispecemo na vrucem ulju. Pecene poslozimo u plitku posudu ili porculansku zdjelu.
Na ostatku ulja preprzimo na kolutice ili listice narezan luk i na grubo nasjeckan beli luk (cesnjak). Dodamo grubo mljeven papar, lovor i ruzmarin, malo posolimo, dolijemo vino i ocat i prokuhamo. Sardele prelijemo marinadom, tako da su prekrivene tekucinom. Ako je tekucine premalo, dodamo jos malo ulja i octa.
Tako pripremljene sardele ostavimo stajati na hladnom najmanje 12 sati, da se ukusi prepoje. Ako ih cuvamo u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku, ostati ce ukusne par dana.

Rizota sa skampima

Potrebni sastojci:

maslinovo ulje
beli luk
20 dag ociscenih repova skampa
1 dl bijelog vina
riblji fond
svjez persun
svjez bosiljak
30 dag pelata iz konzerve
35 dag rize
sol

Nacin pripreme:

Na maslinovom ulju poprzimo narezan beli luk toliko da zamirisi. Dodamo repove skampa i poprzimo, toliko da zadrze socnost. Dodamo bijelo vino, nasjeckan persun, riblji fond i zgnjecene pelate. Kada umak pocne kuhati, dodamo rizu koju smo prije toga dinstali. Dobro izmijesamo, malo prokuhamo, dodamo bosiljak. Ako zelimo jos bolji okus rizote, dodamo komadic maslaca, izmijesamo i prije serviranja dodamo parmezan.

Škampi u umaku

1 avokado
40 dag skampa
1 krastavac
1 narandza
1 crveni greipfruit
25 dag ananasa
2 zlice soka od limuna
1 zlica soka od limete
1 zlica vlasca
papar
3 zlice maslinovog ulja
2 zlice pinjola
zelena salata

Škampe skuhamo i ocistimo, te pazimo da repovi ostanu cijeli. Greipfruit, narandzu, ananas i krastavac narezemo na male kockice i pomijesamo sa škampima. Napravimo sos od soka limuna, limete i ulja. Soku dodamo nasjeckan vlasac i sve prelijemo preko jela. Lagano umijesamo avokado narezan na male kockice, papramo i slozimo na tanjur koji smo oblozili listovima zelene salate. Na kraju sve dekoriramo grubo nasjeckanim pinjolama, a uz jelo ponudimo punozrnati kruh.

Tara/zenskisvet

credit wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading