Slavski kolac

Kolac se mesi na sledeci nacin: Prvo se zamesi kvasac. Ako je kvasac pivski, zamesi se rano ujutru, tako što se u jedan manji sud izdrobi oko 30 grama pivskog kvasca, nalije se mlakim mlekom, razbiju se grudvice i doda soli i brašna, da se može napraviti retko testo. Sud sa kvascem stavlja se na ne suviše toplo mesto. Dok kvasac kisne, proseje se kilogram i po brašna, stavi se u sud za mešenje i dobro zagreje pored štednjaka. U drugi sud se stave 4 žumanca, 4 kašike šecera, parce masla, uskisli kvasac, pa se sve zajedno dobro izmeša, nastruže se kora od limuna, dodaje se pomalo zagrejano brašno, pa se testo mesi uz dolivanje mlakog mleka, dok se ne zamesi kao za svaku pitu od takvog testa. Kada testo pocne da se odvaja od suda i po njemu pocnu da iskacu klobuci znaci da je dovoljno radeno. Da bi testo bilo još bolje može se za vreme mešenja dodavati po malo rastopljenog masla tako što se na štednjaku rastopi 100 grama masla pa se za vreme mešenja dodaje po malo u testo, a pri tom se kvase i ruke pa se tako masnim rukama nastavlja mešenje. Ako se testo ovako mesi, onda ce kolac biti mnogo vlažniji i ukusniji. Zatim se testo pokrije cistim stolnjakom, i ostavi na toplom mestu, pored štednjaka da uskisne. Testo je gotovo kad napuni sud. Izruci se na dasku za mešenje i pravi se slavski kolac.

Izgled samog kolaca zavisi od umešnosti domacice. Kolac se pravi u obliku okruglog hleba ili kalupa u kome se pece. Ono što je važno je da kolac bude prekršten, tj. da ima šaru u obliku krsta i da bude optocen vencem od upletenih pletenica koji se narežu malim nožem. Ukras samog kolaca ne može se praviti od kiselog testa, pa treba zamesiti posno testo bez jaja i mleka, pa se takvim testom prave ukrasi po kolacu. Od testa se pravi sve ono što se želi u kuci: ptice, koje predstavljaju zdravlje i veselje; grozd da bi vinograd dobro rodio; burence da bi u kuci svega bilo u izobilju, a najvažiji je ukras poskurica sa znakom Is Hr Ni Ka.

U sredinu kolaca zabode se parce osvecenog bosiljka. Svaki ukras na kolacu ima svoje mesto i znacenje. Ceo kolac se premaže žumancetom, a ukras se ostavlja belim. Kolac se stavlja u pecnicu i pažljivo pece. Dobro ispecen kolac izvadi se iz pecnice i kalupa, rashladi i odnese na mesto. Kolac se može mesiti i postan, narocito ako krsno ime pada u posne dane. Mesi se na isti nacin kao i mrsan, samo bez mleka, jaja i masla.

Fresh Pizza Dough in a Ball on a Floured Surface

http://www.zenskisvet.com,stockfood

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: