Sultanova slatka sarma

Sultanova slatka sarma –

Ukoliko se zadesite u situaciji da vam je potrebna brza poslastica kojom ćete iznenaditi goste, jedan od recepata iz rukava kulinarskih stručnjaka je sultanova slatka sarma.
Ovaj kolač mnogi još nazivaju i paša lokum, a recept tradicionalno dolazi iz turske kuhinje.

Čar je u tome što ovu slasticu ne morate ni peći, spremit ćete je za 15 minuta, a prijat će gotovo svim sladokuscima.

Za pripremu kolača potrebno vam je 300 grama šećera, jedan litar mlijeka, 100 grama putera, 60 grama gustina, 120 grama brašna, četiri velike kašike kakao praha, jedna vrećica vanilin šećera, 100 grama kokosa i dvije vrećice šlag pjene.

U veliku šerpu sipajte mlijeko, šećer i sve ostale sastojke osim kokosa i šlaga te sve zajedno kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu.

U veliki četvrtasti pleh pospite kokosovo brašno, tako da ga rasporedite po cijelom plehu te preko kokosa premažite pripremljenu smjesu. Potom ostavite pleh nekoliko minuta u frižider da se ohladi.

Kada se kolač ohladi, premažite ga sa dvije šlag pjene pripremljene prema uputstvu na vrećici, a umjesto šlaga možete umutiti i slatko vrhnje.

Kolač potom sijecite na lente dužine otprilike tri centimetra i urolajte. Prilikom umotavanja, važno je da budete pažljivi jer je kolač veoma mekan.

Sultanovu slatku sarmu čuvajte u frižideru jer je bolje da je servirate hladnu.

net

Credit:nzphotonz

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading