Food for Soul

Odlican recept za somun

evo ovako

najbažnije je da se tijesto potkuhava sa hladnom vodom, znači prije nego hoćeš raditi somun stavi jedno litar vode u frižider sat sat i pol vremena neka stoji.

onda uzmeš oko 850 gr brašna koje fino prosiješ, didaš dvije kesice kvasca digo ( one od 10 gr)
1 kašiku čajnu šećera i 2 čajne soli i sve to promješaš pa onda potkuhaš sa hladnom vodom ( vode ti za potkuhavanje treba malo jače od 500 ml)
I mjesiš tjesto….
tjesto se mjesi malo duže oko 25-30 minuta…da dobiješ jako glatko i meko tijesto.

onda ga podjeliš u loptice koje rasplješćer rukama malo ( neki oblik polulopte) ja od ove mjere 5 somuna pravim a ti možeš kako odlučiš veliki da bude.

lad naparviš oblike onda premažeš istom onom hladnom vodom svaki somun pa fino neka odtoji na sobnoj temperaturi oko 1 sat.

Nakon toga na pobrašnjenoj podlozi svaku opet malo premjesiti pa opet razvući kako želiš i raspljesakti u oblik somuna.

Eh onda ih staviš u pleh podmazan sa malo ulja. onda ih premazati sa mlakom vodom i neka stoje još 20-tak minuta….

onda napravi šare kao na somunu…ja sam to rpije radila nožem pa išaram 4 linije u jednom pravcu 4 u drugom pa budu kockice a onda sam skontala jednostavnije a aegktnije…mrežicu imam metalnu sa kockicama veličine 1 cmx1 cm pa ja nju pritisnem na somune prije pečenja.

Staviti da se peku najprije na jedno 200 stepeni 10-tak minuta  a onda smanjiti na 180 pa peći još 10-15 u zavisnoti od pećnice.

Kad se ispeku…poprskati ih sa ruke hladnom vodom i zamotati u kuhinjke salvete ili stoljanjak neka odstoje 10-tak minuta.

Eto

Čini se komplikovano ali isplati se.net

user posted image

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: