Knedle sa sljivama

Knedle sa sljivama

Kilogram krompira ogulim i skuham…Kada se skuha, zgnjecim ga, dodam 2 jajeta, 50 grama putera, solju secera, 1 kesicu vanilin secera, malo soli (kroz prste) i malo brasna oko pola solje, da nije gnjecavo… I pravim kuglice kada napravim kuglicu utisnem pola sljive i opet natutkam u kuglicu.
U serpu stavim vode i soli, kada voda zavrije stavljam knedle kada isplivaju na povrsinu jos par minuta kuham.
Izvadim ih i ocijedim. U tavu stavim prezlu (kupujem na Grbavici, pekara gdje se kupuje “nanin” hljeb, extra je prezla) i poprzim sa malo putera.
Onda knedle uvaljam u prezlu, kad se ohlade u secer.

Eto…net

Okruglice od šljiva
(recept Tamása Jeneija)
Priprema za 4 osobe:
1/2 kg krumpira;
15-20 dkg brašna;
1 cijelo jaje;
10 dkg prezli;
5 dkg maslaca;
10-15 šljiva bez koštica (možemo i iz kompota);
sol, vanilin šećer, cimet, vrhnje po potrebi
Krompir skuhajte u ljusci i ostavite da se dobro ohladi pa ga naribajte. U naribani krumpir dodajte jaje, prstohvat soli i brašna koliko masa upije, pa zamijesite tijesto (količina brašna ovisi o vrsti krumpira, ali i o tome koliko je krumpir star: nemojte ni pokušajte napraviti okruglice od mladog krumpira, jer ima nizak udio škroba i visok omjer vode). Ostavite tijesto da malo odstoji. U međuvremenu na suho prepržite prezle, a maslac dodajte tek kad počnu rumeniti. Domaćice obično rade obrnuto, prezle sipaju u vruću mast. To krije jednu opasnost, jer će se prezle zapeći na masnoći, a da se ne prže. Kod pečenja bez masnoće, međutim, ne smijemo ni na trenutak skidati pogled s posude jer mrvice lako zagore.
Šljive kojima ćemo puniti okruglice obilato posuti vanilin šećerom i cimetom. Odmoreno tijesto još jednom razradimo i razvaljamo u palačinku debljine oko pola centimetra. Narežite ga na kvadrate i na svaki stavite po jednu polovicu šljive. Ružice kvadrata preklopimo jednu preko druge i dlanovima oblikujemo okrugle okruglice (okruglice se neće lijepiti za mokre dlanove) i kuhamo ih u kipućoj, malo posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Nakon što ih izvadimo iz vode, dok su još tople, premažemo ih prezlama. Prije posluživanja okruglice prelijte vrhnjem začinjenim vanilin šećerom.

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading