Recepti za slana jela

Recepti za slana jela –

Umak od graška i mrkvice
2 limenke graška (može i svježi ali se duže kuha)
2-3 mrkvice
persin
cesnjak
jedna mala zlicica senfa
sol, vegeta (papar, ko ga voli)
malo pirea od rajčice.
Priprema:
Na malo maslaca se prodinsta mrkvica izrezana na kolutiće ili kockice i na to ubaci ocijeđeni grašak iz limenke. Nakon par minuta to se zalije sa tekucinom iz limenki, doda se malo peršina i cesnjaka fino kosanog, jedna mala zlicica senfa, sol, vegeta (papar, ko ga voli) i malo pirea od rajčice. sve se fino izmiješa i pusti da se prokuha još jedno 15 minuta.dođe dosta gusto i bez brašna a odlično je. uz to možete poslužiti bilo šta (tjesteninu, krumpir, rižu…..)net

Nadjin povrtni buckuris
Izdinstati luk, celer, korjen peršuna (celer i peršun izrendan) i na kolutiće isječenu mrkvu na malo ulja, pa dodati: krompir isječen na kocke, prokelj, grašak, kukuruz, paradajz (svježi ili malo koncentrovanog). Pri kraju dodati tikvice isječena na kocke. Začiniti začinima koje uobičajeno koristite i naravno, bijeli luk. Naliti sa malo vode a kasnije vodu dodavati po potrebi. Ako se sjetite još nekog povrća slobodno ga dodajte.

Blitva a la Rony
Stavimo par mladih krumpira oguljenih kuhati, kad su napola skuhani, dodamo listove blitve,to skuhamo i onda na tavi preprzimo 1/2 crvenog luka i malo cesnjaka i onda dodamo blitvu i krumpir na tavu, vodu u kojoj se blitva kuhala, ne baciti nego podlijevati blitvu, ja krumpir malo promeckam, naravno vegete, papra i to bi bilo to, za one koje vole blitvu! Veronika(28.03.2000)

Rižoto od graška (rizi-bizi)
Najbolji kao dodatak pečenjima…. U šerpu od litre staviti 100 gr. maslaca, malo sitno sjeckanog crvenog luka i 2 žlice za bjelu kavu riže.
Kad se riža malo propržila, naliti je s 4 šalice juhe, posoliti prema ukusu, poklopiti i pola sata kuhati. Gotovoj riži primješati 1/4 kilograma kuhanog mladog graška, malo sitnog peršinovog lista i vrlo malo ribanog sira, a po potrebi još malo maslaca ili masti.
u slast.

Predjelo od gljiva
Dvije kifle isjeći na kolutove i potopit u mljeko,ali paziti da ne izgube oblik.Tvrdo skuhati 6 jaja i isjeći ih na komadiće.Staviti u šerpu masti ,dodati sitno isjeckanog luka jednu glavicu i kad se luk upola upržio staviti 600 grama isječenih gljiva,pržiti ih s lukom,pa dodati malo peršinovog lista i sve skupa pirjati dok ne nestane sok koji će gljive pustiti.Uzeti kalup namazati ga maslacem i slagati redom rvo kifle,jaja,pa gljive i malo soli,najzad kiselo vrhnje.Tako sve redom dok se kalup ne napuni.Treba paziti da u kalupu kifle dođu u zadnji red na vrh.Sve to preliti kiselim vrhnjem.Peći u umjereno toploj pećnici da lijepo porumeni i poslužiti toplo.

Tjestenina s mladim bobom i graskom

Sastojci:
150 g mladog boba
150 g graska
2 zlice maslinovog ulja
1 cesanj cesnjaka
200 ml vrhnja za kuhanje
malo metvice
tjestenina
parmezan (stavila sam jednu vrecicu)

Priprema:
Bob ocistite i kuhajte dok ne omeksa, grasak isto.
Kad su bob i grasak kuhani, pola boba i pola graska izgnjecite ili sameljite u multipraktiku, ne treba biti jednolicna smjesa.

Na maslinovom ulju prodinstajte cesnjak, dodajte zgnjeceni bob i grasak, prodinstajte jos minutu, pa dodajte vrhnje za kuhanje i ostatak boba i graska, parmezan i metvicu (metvicu nisam imala, pa je nisam ni stavila) i kuhajte jos malo. Ja sam dodala i zlicicu vegete.
U medjuvremenu skuhajte tjesteninu.
Kad je umak gotov pomijesajte ga s tjesteninom i posluzite posuto s parmezanom.

Ovo je recept Golog kuhara. Svidjelo se i meni i muzu. Jos je bolje bilo kad je malo odstajalo. 

ZAPECENO POVRCE U PECNICI

Sastojci:
•1 kg povrća (patlidžan, paprika, kratko prokuhani kelj,
okule, prokulica, celer, peršin)<
>•3 žlice vegete ili drugih začina<
>•3 žlice nasjeckanog lista peršina (kopra ili komorača)<
>•1 žlica sitno narezanog bijelog luka <
><
>Povrće (zasebno ili pomiješano) narežemo na šnite (karfiol,
okulu, prokulu ostavimo u većim komadima). <
>Stavimo u tepsiju koju smo prethodno nauljili i pečemo na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Možemo poslužiti kao prilog uz pohana ili pržena jela i salate. <
>———————————-<
><
><
>ZAPECENO POVRCE <
>Sastojci: <
>•200 – 250 g graška <
>•200 – 250 g mrkvice <
>•200 – 250 g cvjetače <
>•200 – 250 g celerovog korijena <
>•200 – 250 g brokule <
>•2 žlice nasjeckanog peršina <
>•4 jaja <
>•4 dl mlijeka <
>•sol <
>•papar <
>•100 g naribanog sira <
><
>Skuhajte povrće i narežite ga na male komade, začinite, dodajte sir i peršin pa ga stavite u vatrostalnu zdjelu. <
>Jaja tucite s mlijekom pa prelijte preko povrća. <
><
>Pecite u pećnici oko 30 minuta. 

>SLOZENAC OD SLANUTKA I KRUMPIRA<
><
>300g slanutka,<
>300 g krumpira, <
>1 manji korijen celera,<
>1 struk poriluka,<
>3 žlice ulja,<
>sol, papar, <
>1 žličica slatke mljevene paprike, <
>piment , mažuran, 2 lovorova lista,<
>1 glavica luka, <
>2 žlice peršina<
><
>Slanutak proberite, operite, namočite preko noći u mlakoj vodi da nabu
i. U većem loncu (ja stavim u ekspres lonac) zagrijte ulje, dodajte lovor, nalijte 1 1/ 2 litre vode i zakuhajte. Kad voda uzavri, istresite na nju slanutak i kuhajte na tihoj vatri oko pola sata ( 10 min ekspres lonac). Celer, poriluk, luk operite, očistite i sitno narežite. Krumpir ogulite na sitne kockice pa sve zajedno istresite na slanutak. Izvadite lovor, pa dodajte ostale začine. Dalje kuhajte. Na kraju peršin. Gustoću odredite prema vlastitom ukusu.

JUHA OD SLANUTKA<
><
>20 dag slanutka namakanog 24 sata u vodi <
>1 krupno nasjeckani luk <
>1 nasjeckana mrkva <
>nasjeckana veca grana celera <
>ružmarin <
>20 dag sitne integralne tjestenine <
>2 žlice maslinovog ulja <
>sol i papar <
>Kuhajte slanutak u dosta slane vode oko sat i pol. Ocijedite ga, sacuvajte vodu, pa veci dio izmiksajte ili propasirajte. Na nekoliko žlica vode sacuvane od kuhanja kuhajte luk, mrkvu, celer i ružmarin. Izvadite ružmarin, umiješajte pasirani slanutak, dodajte vode od kuhanja do željene gustoce. Kad zavrije, dodajte tjesteninu i skuhajte je “pod zub”. Zacinite prema ukusu, dodajte cijeli slanutak i ulje pa poslužite.

>SALATA OD CVEKLE I PAVLAKE<
><
> <
>Sastojci:<
>- biber <
>- senf (1 kašičica) <
>- kisela pavlaka (1 kom.) <
>- jaja (3 kom.) <
>- cvekla (3 kom.) <
>- so <
>- koren rena <
>- sok od limuna (1 kom.) <
>Način pripreme:<
><
>Operite i skuvajte cveklu. Isecite je na kockice i izmešajte sa solju i biberom. Pavlaku pomešajte sa senfom i limunovim sokom. Jaja kuvajte u vreloj vodi oko 9 minuta, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i sitno iseckajte. Ren istružite. Posoljenu i pobiberenu cveklu izmešajte sa pavlakom, tj. umakom koji ste dobili mešanjem pavlake, senfa i limunovog soka. Izručite salatu u plitku činiju za služenje. Pospite struganim renom i struganim jajima. 

 uz meso, ribu, pohani sir, popečke ili slično:<
><
>1. -mahune – skuhati i ocijediti<
>-napraviti smjesu od maslinovog ulja, češnjaka, peršina, mrvica, soli i parmezana ( količina od oka)<
>-poslagati u vatrostalnu zdjelu mahune -smjesu-mahune<
>-preliti kiselim vrhnjem ili jajetom i mlijekom i peći u pećnici desetak minuta<
><
>2- tikvice – 3-4 skuhati<
>- na maslinovom ulju propržiti malo češnjaka<
>- dodati tikvice, ocijeđene i izmiksane ili vilicom izmrvljene<
>dodati žlicu mrvica i vrhnje za kuhanje<
>-posoliti, promiješati.

>zapecene prokule<
><
>Ja ih skuham (prvu vodu kad prokuhaju bacim da ne budu gorki) i onda ih, nakon što se ocijede, zalijem sa mješavinom jaja, vrhnja, kravljeg sira-bijelog i na kockice narezanog bilo kojeg tvrdog sira i sve još zapečem u pećnici.<
>Najčešće ih ipak jedemo samo s maslinovim uljem i češnjakom.<
>E, da nekad ih napravim i tako da ih nakon kuhanja ubacim na tavu u kojoj se na putru malo preprže krušne mrvice i malo ih promuljam u tome. Poslije se mogu preliti s kiselim vrhnjem. 

POHANE PEČENE PAPRIKE<
> mesnate babure ili dugačke paprike ispeći na žeru,oguliti ih i staviti na cjedilo da se okapaju.u šerpu staviti ulja da se do
o zagrije.umutiti jaja,pa svaku cijelu papriku,držeći je za dršku,umakati u razmućena jaja,a zatim u mrvice i peći na vreloj masti.pri pečenju paziti da se paprike ne zalijepe jedna za drugu.poslužiti ih još dok su tople…

><
>ŠNICLE OD BLITVE<
><
>Vezicu blitve skuhati, DOBRO ocijediti i sitno narezati. Dodati 1 jaje, naribanog sira (količinu odrediti da ga naribanog ima otprilike kao blitve), par žlica krušnih mrvica, soli ili vegete-računati da je sir već slan. Sve promiješati, oblikovati, šnicle uvaljati umrvice i peći na tavi. Ako je smjesa pregnjecava dodati još mrvica.

>Spirala s feta sirom i tikvicama<
><
>Potrebno je:<
>- 2 kasike ulja, 150 g seckanog luka, 1 kasicica kima<
>- 350 g narendanih tikvica, 120 g narendane sargarepe<
>- 200 g iseckane crvene paprike, 250 g izmrvljenog feta sira<
>- 2 umucen jaja + 1jaje, 14 tankih kora za pitu<
>- 130 g rastopljenog putera, 1 kasika narendanog<
>kackavalja, kasicica susama<
>Podmazati plici okrugli pleh precnika oko 30 cm. Zagrejati ulje i dinstati luk i kim dok luk ne omeksa. Dodati tikvice, sargarepu i papriku, pa mesati dok tecnost ne ispari. Skloniti sa vatre, dodati feta sir i ostaviti da se ohladi. Umesati 2 jaja. Sloziti dve kore jednu na drugu prskajuci ih puterom. Premazati ih sa 1/2 solje pripremljenog fila, urolati i premazati puterom po povrsini. Ovo ponavljati dok se fil i kore ne utrose. Sloziti pripremljene rolne u krug u pleh, posuti kackavaljem i susamom, pa peci u rerni zagrejanoj na 200 C, oko 20 minuta.

net

Credit:luchezar

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading