PITA OD TREŠANJA

PITA OD TREŠANJA

Ovo je pita koju najčešće poslužujem gostima nakon ljetnih susreta uz roštilj. Svi su oduševljeni pitom jer je stvarno vrlo ukusna. Ukoliko planirate da gosti „jedu s nogu“ trešnjama odstarnite koštice. Ako će biti više sjedilački susret uz tanjure i pribor za jelo ostavite trešnje sa košticama jer će imati fini bademasti okus.

Tijesto:

400 g brašna
80 g šećera u prahu
2 žumanjka
Narančin sok-po potrebi koliko treba da se umijesi tijesto
125 g maslaca

Nadjev:

120 g šećera
1 jaje
naribana korica 1 naranče
60 g brašna
240 g oguljenih i mljevenih badema
300 g trešanja

Posip:

Šećer u prahu

Na radnu površinu prosijati šećer u prahu i brašno. Dodati žumanjke i maslac. Dodati malo soka od naranće i umijesiti glatko tijesto. Ukoliko je smješa mrvičasta dodati još narančinog soka dok se sve ne poveže u kompaktno tijesto.
Tijesto razvaljati te njime obložiti pretkodno namazan veliki kalup za pite ili 6 malih kalupića. Sve zajedno staviti u zamrzivač na 5 minuta. Tijesto se ne smije zamrznuti nego samo fino stvrdnuti.
Tijesto izvaditi iz zamrzivaća, prekriti papirom za pečenje i na njega staviti suhi grah pa sve zajedno staviti u pećnicu i peći 10 minuta na 200 C. Malo ohladiti.
Za nadjev pjenasto izmiksati maslaci šećer. Dodati jaje, ribanu koricu naranče, bademe i brašno.
Nadjev rasporediti po polupečenom tijestu. Na vrh nadjeva posložiti trešnje. Ako kolač poslužujete kao hranu koja se jede s nogu očistite ih od koštica. Ukoliko planirate poslužiti kolač na tanjuru uz jedaći pribor ostavite koštice jer daju trešnjam ajedan fini bademasti okus.
Pecite u pećnici na 160 C 40 minuta ukoliko se radi o jednoj velikoj pita, a ukoliko ste se odlučili za male pite onda pecite 30 minuta. Ohladite.
Poslužite posipano šećerom u prahu.

net

credit iko636

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: