Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva npr.
šljive poslije pranja, odvajanja špica, sameljem i idu u veliki lonac (ne pune – zbog frcanja) , i na laganoj vatri se kuha, uz redovno mješanje (opet zavisi od kvalitete lonca, temperature), kad se ukuha sok, postane gusta smjesa dodaje se šećer (količina ovisi od slatkosti voća u ovom slučaju šljiva), i opet se nastavlja ukuhavanje do željene gustoće (kad nisam sigurna je li to to, uzmem kašiku pekmeza/đema i stavim u šalicu i kratko u zamrzivač da se ohladi i tako procjenim gustoću), u međuvremenu tegle oprane i čiste, otvorene poslažem u rernu koju držim na temperaturi od oko 180 stepeni, pripremim suhu staru krpu, i kad je pekmez gotov, vadim teglu na tu krpu, sipam vruć pekmez i tegle zatvaram. Napravim prostor na koji ću odlagati pune tegle, staru dekicu i na jednu polovinu slažem tegle, druga polovina služi za prekriti da se tegle postepeno hlade.

U slučaju nekog drugog voća, isti postupak, samo zavisi da li treba propasirati, bilo zbog sjemenki ili korice, tako i šećer zavisi od voća kao i smo vrijeme pripreme odnosno ukuhavanja. Npr. maline nisam pasirala jer su mi ljepše sa sjemnkama nego bez.

Paprike sa sirom, radim sa slanim mlijekom, jer izbjegavam upotrebu konzervansa i vinobrana, koristim svoje paprike, sir mi svekrva radi, pa kao onda radije da sve bude prirodno i zdravo.
I nisam baš oduševljena tim svojim receptom kao sa onim koje je radila moja svekrva sa vinobranom

ciklama

Credit:Vitaliia Hryshchenko

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: