“Vojnički grah”

“Vojnički grah”

Jedno od sigurno najpopularnijih i najrasprostranjenijih jela, pogotovo za veća društva, je grah. Pouzdano, što veća količina se sprema, bolji je. Zato se mnogi, pogotovo muškarci, uvijek rado prisjećaju onoga što su jeli u vojsci. Zato ćemo ovaj recept nazvati “Vojnički grah“.

Kao što se vidi na slici, ja ga pripremam u kotliću od 14l, gotovog jela cca 12l, što bi odgovaralo za otprilike 20 osoba (normativ po osobi je 6dl – jedna ona duboka plastična zdjelica ili dva tanjura – normalan duboki tanjur je cca 3dl).

Sastojci za 20 osoba (cca 12l):

Grah (najbolje šareni “Črešnjevec” ili bijeli “Tetovac”) …………….. 2kg
Mesnata slanina ……………………………………………………….. 1,5kg
Sušena rebra (vršci) …………………………………………………… 2kg
Luk crveni ………………………………………………………………. 0,5kg (5 glavica srednje veličine)
Mrkva …………………………………………………………………… 0,2kg (dvije srednje veličine)
Češnjak ………………………………………………………………… 30gr (jedna cijela glavica)
Paradajz u tubi (koncentrat) ………………………………………… 60gr (do pola tube)
Masnoća (ulje ili svinjska mast) …………………………………….. 400gr (4dl)
Crvena paprika mljevena ……………………………………………… 60gr (2 žlice)
Biber crni mljeveni …………………………………………………….. 2-3gr (2 čajne žličice)
Vegeta ili sličan dodatak jelima ……………………………………… 20gr (1 jušna žlica)
Lovorov list ……………………………………………………………. 10 listova
Brašno glatko ………………………………………………………….. 160gr (5-6 jušnih žlica)
Sol ………………………………………………………………………. po ukusu

Priprema:

U posudi kotliću Xtrema na polovici masnoće propržiti polovicu crvenog luka narezanog na kockice i polovicu prethodno naribane mrkve. Prži se dok ne ispari tekućina i luk dobije lijepu zlatnu boju.

Potom dodati slaninu i suha rebra, prethodno narezano na komade željene veličine (najbolje da komad stane u žlicu). Kratko propržiti, dok slanina ne pusti malo masnoće, i zaliti vodom toliko da meso bude dobro pokriveno. Kuhati dok rebra i slanina ne postanu mekani (cca 1h).

Potom dodati grah prethodno nekoliko sati namočen u vodi (toliko da nabubri). Ponovo zaliti vodom i kuhati dok grah ne omekša (cca 0,5h – ovisi o vrsti i starosti graha).

Potom u jelo dodati koncentrat paradajza, lovorov list, mljeveni papar i vegetu. Može se prehodno pripremiti na način da se koncentrat razmuti u nekoliko decilitara vode, u to ubaci lovorov list, papar i vegeta pa da se do upotrebe sljubljuju okusi.

Odmah nakon toga se doda zaprška, dodaje se uz miješanje i kuha još oko pola sata. Za vrijeme kuhanja sa zaprškom se ne libite miješanja i pucanja zrna graha jer upravo zbog toga jelo postaje prepoznatljivo i karakteristično kremasto.

Priprema zaprške:

Na drugoj polovici masnoće se proprži brašno, dok ne dobije boju starog zlata. Potom se skine s izvora topline, odmah u tako vruće doda mljevena paprika i prethodno usitnjeni češnjak, zalije hladnom vodom i dobro promiješa (dok se ne dobije ravnomjerna gustoća).

Par dobrih savjeta:

Ako se kuha u terenskim uvjetima, priprema zaprške može biti problem pa je dobro znati da se ona može pripremiti ranije, čak do nekoliko dana i čuvati je u poklopljenoj posudi u frižideru. U tom se slučaju ne zalijeva vodom već se paprika i češnjak samo dobro izmiješaju. Vodom se zalijeva neposredno prije upotrebe i razmiješa do ravnomjerne gustine pogodne za izljevanje u jelo. Ako se dodaje nerazmućena, opasnost je da u jelu ostane pokoja grudvica.

Tko voli, dio slatke može zamijeniti ljutom paprikom ali ne treba pretjerivati. Vojnički grah ne treba biti ljut. Umjesto ljute paprike, neki vole povećati količinu papra ali niti tu ne treba pretjerivati kako jelo ne bi postalo gorkasto. Tko baš voli ljuto, uvijek si u tanjur može dodati sitno narezanu feferonku, ljutu mljevenu crvenu papriku ili kakav tabasco sos. Šteta je zaljućivanjem cijele količine pokvariti užitak u jelu onima kojima ljutina nije na prvome mjestu. 

:uimep:

Ako netko želi kuhati s grahom iz konzerve, treba voditi računa da je on već kuhan i dodati ga tek nakon zaprške, dovoljno je 15 minuta prije kraja kuhanja. Pri korištenju graha iz konzerve mnogi griješe i ocijede ga. Najvredniji sastojci se nalaze upravo u gustoj tekućini u kojoj je grah pa se znači dodaje kompletan sadržaj limenke.

Prije posluživanja je dobro da grah odstoji, optimalno je 30-60 minuta, neće se ohladiti ali će zato svi okusi biti još bolje sljubljeni. Dozvoljeno je, neki to vole, po već zgotovljenom jelu posuti nešto sitno nasjeckanog peršinivog lista.

Grah se može pripremiti i sa svježim mesom (junetina, svinjetina) ili kombinirano sa suhim. Može i s manjom količinom od navedene, minimum po osobi je cca 10dkg suhog ili 12dkg svježeg mesa.

U svakom slučaju, ne štedite na količini i kvaliteti sastojaka. Jelo će vam uzvratiti nezaboravnim ukusom i doživljajem. Uostalom, to i jest razlog zbog kojega se toliki broj ljudi još godinama sjeća baš toga jela od svih koja su konzumirali u vojsci ili na nekoj od proslava prvog maja.

Svilac

https://www.pijanitvor.com/

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: