Turska kava recept+saveti kako napraviti dobru kavu

Credit:dandanian

Kod mene ti se načelno kuha ovak,
u đezvu 2 žličice šečera i 3 kave, zalije zakipjelom vodom, promješa naravno, i stavim na plin tek toliko da ju digne ono da ne iskipi van,
poklopim i ostavim par min da se slegne. i to je to.
da znam da nije onak pravilno turska,
a treba se naviknut i na neku kavu meni najbolje odgovara arabesca i gloria, frank mi je ok ali mi je nekak preslab treba ga više stavit, ona mislim da ana-marija mi nevalja.
Nadam se da ti kaj pomaže.

Za jednu osobu: Staviti vodu da kuha jedna žličica šečera, kad zakuha odtočit malo vode u šalicu u đezvu stavit dvije male žličice kave promješat kad se počne dizat uliti ono što si odtočio u šalicu i još jednom da se digne.

Pravilo kuhanja kave je da se kava stavlja u hladnu vodu i zagrijava se zajedno sa vodom. Kad se počne dizati pjena, kava je gotova.
Za puni okus kave voda ne smije ključati. Svi dodaci šećer, mlijeko i ostalo se stavlja nakon što je kava kuhana.

Gledala sam dokumentarac o kuhanju kave pa između ostalog prave turske kave. Oni puštaju da se kava digne 3 puta, a prilikom svakog dizanja pjene skidaju tu pjenu i ravnomjerno dijele u pripremljene šalice. Naravno kava ide u hladnu vodu.

Kolegica iz Bosne prvo stavi kavu u džezvu i zagrije je pa je prelije vrućom vodom.

Koliko naroda toliko načina kuhanja kave.

Kava u pravilu bez šećera naknadno tko voli slatku ili doda u fildžan ili kao što je običaj kocka šećera koja se umače u kavu i gricka uz pijenje kave. Kod mene se prvo stavi voda da zavrije tada se odlije fildžan vode doda kava po potrebi te pusti da se digne pjena doda se ostatak vode i opet nazad da se digne pjena i gotovo. Pjena se rasporedi po fildžanima i nakon što se malo slegne talog u džezvi sipa se kava. Umjesto šećera obično uz kavu ide rahat lokum.

To se kod nas u Bosni kaze: “De ispeci kafu”,

A ja je kuham tako sto stavim prvo secer u praznu džezvu da karamelizira, pa zalijem vodom i dobro promjesam da se secer rastopi, pa ostavim da voda ukuha. Nakon sto je kljuc udario, sipam zeljenu kolicinu kafe (volim jacu pa stavim 4 kasike) i kad se digne pjena, sklonim sa sporeta i presjecem sa malo hladne vode obavezno. Ucinak je nevjerovatan! Poslije se pjena kasikom razbija u džezvi dok ne postane svijetlo smedje i fino kremaste boje, a u medjuvremenu dok se pjena mijesa toz, ili talog se slije na dno dzezve, pa se onda sipa u fildžane ili soljice 🙂

Čudim se da se još nitko nije javio i rekao da se prava kava kuha u vrućem pijesku.
Posuda se jednakomjerno zagrijava i bolje se otpuštaju okusi kave.
Za finu kavicu prvenstveno treba kvalitetna kava, friško mljeveno zrno, a dalje…. po ukusu i tradiciji.

Kod nas je običaj stavljanja kave u vruću vodu.
U Bosni se kava prvo zagrije u džezvi (negdje i šećer).
Za pravi okus kave se kava stavlja u hladnu vodu jer polaganim zagrijavanjem se otpuštaju arome i ne dodaje se ništa drugo.
Zagrijevanjem na suho i kuhanjem kave pojačava se njezina gorčina.

Za pravi užitak u okusima i mirisima kave ne ide cigareta uz nju.

I za kraj svatko pije i kuha kavu kakvu voli. Zato je jedini dobar recept onaj koji koristite.

Prije par dana u Istanbulu sam bas gledao kako se pravi, i uglavnom se ne razlikuje od sistema opisanog gore, osim da šećer ide zajedno sa kafom u džezvu, i onda se ‘zakuhava’, i to bi kao bila prava Turska kahva. U Bosni se uglavom kuha sama kafa (mislim da je i bolje tako), a u nekim krajevima se nakon sipanja u fildžane / šolje doda malo pjene, da se podeblja, i.e. da ne bude tanka kafa.

Izbirljivi piju samo tucanu, a na nakim mjestima se služi i ova kuhana u pijesku. Iskreno, nisam osjetio neku razliku.

Mene je ovako naučio jedan stručnjak za kavu, barist..
Prije nego voda proključa, staviti potrebnu količinu kave u džezvu (cca žličica i pol po klasičnoj šalici za macchiato), pustiti da kava sama potone i zatim lagano promješati samo u jednom smjeru nekoliko krugova po džezvi. Maknuti sa vatre treba prije nego krene kipiti, tj. čim krene pjeniti na vrhu. Šećera ide u omjeru 2:1 u korist kave. Meni omiljena je ethiopia, kremastog voćnog okusa. Iz dućana rijetko kupujem.https://www.pijanitvor.com/

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: