Mellisin recept za marmeladu od tikve i jabuka

Mellisin recept za marmeladu od tikve i jabuka –

Evo jedan recept za marmeladu. Ja sam je napravila ovako: 700g tikve, 1200g jabuka neprskanih. Očistiti od kore i isječi na manje komadiće. Voće kuhati dok ne omekša (po potrebi dodati 1 dcl vode – nije nužno). Ispasirati. Dodati po želji: 600-700g šećera (ja sam stavila i manje, da bude manje slađa, ali ipak je ukusnija slađa, ovisi o okusu), koricu i sok 1-2 limuna, vanil šećer. Kuhati 15-20 min da zgusne. U sterilizirane tegle sipati vruće te pasterizirati.

pijanitvor.com

Credit:KristinaGreke

Мармелада од рабарбаре и јагоде

Erdbeer-Rhabarber-Orangenmarmelade

Потребни састојци

1 кг рабарбаре
1 кг јагода
2 штапића ваниле
1 кг шећера (2:1)
По жељи: кашичица рума по тегли

Припрема

  1. Рабарбару и јагоде опрати, очистити те нарезати на комадиће, а код рабарбаре евентуално одстранити тврде нити.
  2. Узети два лонца те у један ставити рабарбару с пола количине шећера а у други јагоде с преосталим шећером. Јагоде нека причекају јер су брзо готове па почните кувати рабарбару и за то време искувајте тегле.
  3. Довести рабарбару прво до врења па наставити кувати на слабијој ватри уз повремено мешање. Кувајте рабарбару око 15 минута па додајте ванилу (Штапиће ваниле исећи по дужини и додати само срж).
  4. Закувајте јагоде. Након неколико минута ће се оне почети распадати па их додајте рабарбари и кувајте заједно још неколико минута уз мешање.
  5. Сипајте у тегле и одвојите оне које нису за децу па на њих улијте по кашичицу рума како би се продужила трајност мармеладе.

izvor Кувар

credit Bender, Uwe

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: