Domaci sok od dunja

Jako ukusan sok. Kad sam ga prvi puta radila i probala, zaista sam se oduševila jednostavnom i brzom pripremom. Kako neki od vas imaju također dunje u vrtu, predlažem vam da ga isprobate. Može se čuvati dugo, i do dvije godine.
Kod nas nestaje brzinom svjetlosti . Pije se ne razrijeđen vodom, najbolji je hladan iz frižidera, mi i po zimi volimo piti hladno.

Potrebni sastojci:
– 10 komada dunja
– 1 kg šećera (nije nužno potrošiti sav šećer)
– 6 L vode

Priprema:
– dunje treba dobro oprati, skinuti im sve dlačice, ne oguljene staviti u lonac, naliti vode koliko stane, manje 3 prsta
– lonac stavite na srednju vatru i kuhati dok ne zakipi. Od tog trenutka trebate ih kuhati još 20 minuta. Tada će se dunje početi polako raspadati
– sada dunje u vodi ostavite da se malo ohlade. Izvadite dunje, stavite ih u drugu posudu i procijedite vodu kroz sitno cjedilo.

Došlo je vrijeme da dodate šećer. Šećer nemojte stavljati odjednom, možda vam neće trebati cijela kila. Prvo probajte tekućinu, šećer dodajte po vlastitom ukusu.

– nakon što dodate šećer vratite sve natrag na vatru i opet kuhajte dok ne prokuha, ponovo 20 minuta.
– oprane i suhe flaše stavite u rol da se malo zagriju, dovoljno je da budu vruće toliko da ih možete dirati bez krpe
– uz pomoć traktura sipajte vrući sok u vruće flaše.Flaše odmah zatvorite čepom.
– pune flaše zamotajte u deku i ostavite ih preko noći. Ako su se do ujutro ohladile, vaš sok je gotov. Možete ga odmah isprobati i piti.
Ukoliko su flaše sa sokom ujutro još mlake, ostavite ih i dalje zamotane u deki. Sok je gotov kad se flaše u deki potpuno ohlade. U suprotnom mogao bi se početi kvariti. Od ove količine dobiti ćete oko 5 litara soka.

Uz ovaj sok moći ćete uživati u okusu i mirisu dunja kada ih više neće biti na ormaru.

Šteta je baciti kuhane dunje, pa vam predlažem da ih ispasirate štapnim mikserom i zamrznete za kolače ili od njih napravite pekmez.

https://www.pijanitvor.com/

Credit:CactuSoup

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: