Čobanac ali malo drugačiji

Čobanac ali malo drugačiji –

Čobanac je rađen od ovih sastojaka:
Srnetina 800g
Junetina 1,5kg
Svinjetina 2,5kg
Crveni luk 1,5kg,
Bijeli luk jedan cijeli češnjak (domaći, nije kineski )


Mrkva i peršin 500gr, od čega dvije trećine mrkve a trećina peršin.
Slatka i ljuta paprika (Slatka je bila šafram, a ljuta domaća).
Fant za čobanac komada 2.
Flaširani paradajz 0,5 l
Juneći temeljac 3 litre.

Kuhano u kotliću zapremnine 16 litara, dakle jedna prava Home verzija. 

Krenulo je kuhanjem junećeg temeljca dan prije. Izbjegavam kuhanje čobanca s košćurama i svinjskim nogicama jer kuhanje vremenski ne traje toliko dovoljno dugo da se iz spomenutog izvuče ono najvažnnije.
Dakle u temeljac je išlo oko 5kg već narezanih “šupljih” kostiju i nekoliko svinjskih kostiju što se inače ubacuju u juhe. 

Vode je naliveno toliko da prekrije kosti i oko 2 litre dodatno koje su do kraja iskuhale.
Temeljac se kuhao 6 sati, na polovici tog vremena ubačeno je zelje, mrkva, peršin, krompir i lovorov list, a na samom početku kuhanja luk i malo bibera u zrnu.
Povremeno je s površine uklanjana sivo smeđa nakupina, reklo bi se prljavštine i pjene tako da je ova čorba stalno bila čista.

Nakon kuhanja temeljac je procijeđen, kosti bačene, a povrće je s tanjura nestalo u nekoliko sekundi 
Ostavljeno je da se hladi preko noći.

Ujutro je s temeljca skinuta masnoća koja se “stila” preko noći, tako da smo dobili jednu čistu juhu, koja se upačila, kako kažu ovdje na ovim prostorima, nešto kao hladetina samo malo rijeđe.

Na red je došlo dinstanje luka, crvenog i bijelog. To je rađeno dok se sve skupa nije dobro raskuhalo s povremenim dolijevanjem vode.
Neki ubacuju i sodu bikarbonu da se luk prije raskaši, ali to zna u većini slučajeva ako se pretjera s količinom uzrokovati i raspadanje mesa kasnije.
Dakle, išao sam bez sode bikarbone.
Jedan mali savjet za one koji kuhaju na vatri a ne iznad plamenika, ako je vatra na mahove prejaka kotlić treba zaljuljati, da se tako slobodno njiše iznad vatre i to će gotovo upola smanjiti jačinu kuhanja, isto važi i prilikom dinstanja mesa.
Malo bolesno izgleda  ali čuva se snaga vatre kod dodavanja ostatka mesa, vode, temeljca itd.

Zatim mrkva i peršin…
Ne koristim nikakve multipraktike i štapne miksere da izjednačim smjesu jer, pobogu, ne pravim kašicu za bebe.
Sve se jako dobro raskuhalo i sjednačilo da nije bilo potrebe za mikserima, nisam se plašio da neće biti dovoljno gusto jer je adut bio temeljac od večer prije. 

​Meso je dodavano u kotlić ovim redosljedom,
srnetina oko 10 minuta dinstanja
junetina oko 15 minuta dinstanja
i svinjetina oko 15 minuta.
Vrijeme dinstanja je takvo radi količine koju sam imao, i ono bitno, svaka vrsta mesa je podljevana mlakim temeljcem, umjesto vodom.
Obično kad ubacim junetinu dodam dvije žlice crvene slatke paprike.
Važno je naglasiti da se sol ne dodaje, jer postoji opasnost da se meso raspadne.

Da ne tušim slikama svake radnje posebno, ovdje je sve meso već unutra

Nakon što je i posljednja vrsta mesa izdinstana, u 2 litre vode razmutio sam 2 fanta za čobanac i nalio u kotlić te dodao još oko 5 litara vode.
Nisam ljubitelj te smjese jer je sve do sada već jako dobro mirisalo na gotov čobanac, raznovrsno meso, povrće, paprika i temeljac, ali da bih svima ugodio i onima koji to vole tako, prešo sam preko svoje volje, mogu ga podnijeti, donekle .
Također, kao što se vidi, odabrao sam i teži način kontroliranja vatre, jer kad čobanac prokuha nakon što se dolije sva potrebna voda, treba lagano krčkati, nikako ne smije jako kuhati jer i to dovodi do toga da se meso raspadne, a to je ono što nam najmanje treba nakon rijeka suza prolivenih što zbog luka, što zbog dima.
Podešavanjem visine kotlića i razgrtanjem vatre kontrolirana je jačina kuhanja, a jedan savjet, nakon što prokuha vatru je najlakše i najbolje održavati sitnim drvima jer brzo planu kad zatreba, ali u svakom slučaju prije kuhanja treba dobro nahajcati dok sve ne zakuha kako treba. 

pijanitvor.com

Credit:volcjoks

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading