AJVAR (sa preporukom)

Ovo je oproban recept, odličan je

AJVAR

15 kg paprika
3 kg plavog patlidžana
3 dl ulja
sirće
so
Papriku ispecite, na plotni, roštilju ili na način na koji to obično činite. Pečenu papriku stavljajte u plastične kese, kese zavežite i ostavite papriku da se potpuno ohladi. Tada ocistite papriku od ljuske, semenki i peteljki, i to tako da ostane potpuno čisto meso paprika. Tada papriku ostavite u džakčić ili u neku posudu pogodnu za oceđivanje (cediljku, veće sito ili vanglu sa perforiranim dnom). Veoma je važno da se paprika dobro ocedi. Plavi patlidžan operite, posušite kuhinjskom krpom i stavite na pleh. Pecite ga u rerni 30 minuta, na temperaturi od 200 stepeni. Ostavite da se ohladi, pa oljuštite sa njega tvrdu ljusku, tako da vam ostane samo meso plavih patlidžana.

Sameljite papriku i patlidžan na mašini za mlevenje mesa.
U velikoj šerpi zagrejte polovinu pripremljenog ulja. Stavite celu količinu spremljenog mlevenog povrća, smanjite temperature na otprilike jednu trećinu i mešajte neprekidno da se ajvar ne uhvati za dno šerpe. Ajvar pržite na laganoj vatri dok ne postane “suv”, tj dok ne ukuva sva tečnost koju puste paprika i patlidžan. Povremeno dodajte po malo ulja. Vodite računa da ne preterate i da vam se ulje dobro uprži u masu. Proces traje oko 60 minuta. Na kraju posolite i zakiselite sirćetom po ukusu i pržite još oko desetak minuta.
Tegle koje ste dobro oprali i osušili stavite u rernu i lagano ih zagrejte na temperaturu od 50 stepeni. Ajvar sipajte topao u zagrejane tegle i pune tegle slažite u rernuu. Kada ste napunili sve tegle, rernu ukljucite na 50 stepeni i ostavite tako dok se ne uhvati pokorica na svakoj tegli ajvara. Tada izvadite tegle, ostavite da se ohlade, pa ih zatvarajte ili hermetičkim poklopcima ili celofanom i gumicama. Ako ih zatvarate celofanom dobro bi bilo da preko njega stavite komad platna, koji će prekriti celu površinu otvora tegle, pa tek onda gumicu. Takođe je važno da celofan bude jako zategnut preko otvora tegle, da ne bi u teglu ušao vazduh (zbog čega bi ajvar mogao da se ubuda ili ukiseli).
Neke domaćice dodaju beli luk u ajvar još prilikom spremanja, ali moj je predlog da to ne činite jer nisu svi ljubitelji ukusa belog luka u ajvaru. A svakako uvek možete beli luk, sitno isečen, dodati ajvaru prilikom serviranja.

Variation of fresh vegetables tomatoes, pepper, paprika, artichoke and Brussels sprouts

danubius

https://www.istockphoto.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: