“Liječenje povrćem” – KRUMPIR, SOLANUM TUBEROSUM

Credit:billnoll

Dolje postavljeni tekst je iz knjige “Liječenje povrćem” od homeopate Ivana LESINGERA

KRUMPIR, SOLANUM TUBEROSUM L.Idealna dijetna namirnica

Uz pravilan način uporabe, krumpir predstavlja idealnu namirnicu u pripremi raznih dijetoterapija, naročito onih koje se odnose na oboljenja unutarnjih organa

Krumpir (Solanum tuberosum L.) pripada Obitelji pomoćnica (Familia Solanaceae).

Farmakopejski naziv mu je Amylum Solani.

Prirodni je abortiv, antiasmatik, antiinflamatorik, antisapzmodik, arterosklerotik, dijetik, dijabetik, diuretik, emetik, kozmetik, laktagog i laksativ.

Druga imena su mu kompir, krompir, krtola, krumpjer, kumpir. Engleski naziv mu je potato; njemački erdapfel, kartoffel; francuski pomme de terre; talijanski patata.

Otrov ili lijek
Je li krumpir lijek? Mnoga pitanja o krumpiru, pogotovo o njegovoj ljekovitosti kao i otrovnosti bila su predmet razgovora stručnjaka nutricionista, makrobiotičara, ekobiotičara, naturopata, kao i građana raznih zanimanja.

Makrobiotičari ga odbacuju s tvrdnjom da su svi dijelovi biljke krumpira otrovni, a i sam gomolj ako nije potpuno sazrio sadrži otrov (solanin). Isto tumačenje daju i za rajčicu.

Ekobiotičari preporučuju da se namirnice kao što su ugljikohidrati ne miješaju s bjelančevinama, odnosno savjetuju da se ugljikohidrati uzimaju s raznim povrćem i masnoćama, a takvo pravilo vrijedi i za bjelančevine.

Nutricionisti za krumpir kažu da predstavlja idealnu namirnicu s kojom je moguće živjeti bez uzimanja ostalih namirnica.

Gdje je istina? Istina je svakako u pravilnoj uporabi krumpira. Mnogima sam preporučivao već iskušano ljekovito svojstvo soka krumpira u liječenju gastritisa i čira na želucu, i bilo je onih koji su u prvi mah reagirali s upitom:

Zar sirov krumpir nije otrovan? Zar neću dobiti temperaturu? Objasnio sam im da sok krumpira koji ne klija predstavlja čisti škrob, koji ima zadaću apsorbirati preveliku želučanu kiselinu, pogotovo ako se radi o hiperaciditetu.

Sličnih upita je bilo i kod preporuke za liječenje čira limunovim sokom i maslinovim uljem.

Oblozi liječe kožu
Danas krumpir predstavlja idealnu namirnicu u pripremi raznih dijetoterapija, naročito onih koje se odnose na oboljenja unutarnjih organa.

Pire od krumpira bez soli ili s vrlo malo soli i malo masnoće predstavlja dijetalni obrok kojeg podnose i najteži bolesnici, obrok koji je lako probavljiv te direktno djeluje na peristaltiku, kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca.

U liječenju gastritisa, glikozurije, hepatitisa kože i ekcema, pire od krumpira predstavlja lijek.

U ishrani dijabetičara krumpir predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela te povoljno utječe na cijeli metabolizam.

Krumpir pojedinim dijabetičarima ponekad predstavlja jedinu hranu koju uzimaju. U kozmetici krumpir ima svojstvo upijanja raznih štetnih tvari iz kože, kao i ljekovito svojstvo umirivanja bolova nadražene kože.

Oblozi od krumpira, koji se pripremaju na razne načine, staro su oprobano pučko sredstvo u liječenju.

Laksativno djelovanje Ljekovito djelovanje krumpira:
– u kozmetici lica i tijela,
– kod raznih kožnih nečistoća (ekcema, lišaja, itd.),
– kod oštećenja kože (ispucala koža, žuljevi, divlje meso, opekline, udarci, ujedi itd.).

Visokovrijedni sastojci u krumpiru i njegova laka probavljivost povoljno utječu na liječenje jetre jer ne opterećuju njene funkcije nego djeluju na pročišćavanje jetre, što je od velike važnosti u primjenama dijeta s krumpirom.

Laksativno djelovanje krumpira opisano je u receptu i dobro je poznavati to njegovo obilježje jer je prirodni laksativ koji ne stvara navike kao ostala laksativna sredstva. Uporaba krumpira u ishrani koristi oboljelima od srčanih oboljenja jer povoljno djeluje na rad srca i ujedno ga rasterećuje.

Ljuska ili kora krumpira je dobro sredstvo za detoksikaciju cijelog organizma te se rabi kod težih bolesti (na Zapadu postoji tradicija liječenja tumora čajem od kore krumpira itd.) u obliku čaja od kore krumpira.
Ljekoviti sadržaj

Energetska vrijednost krumpira na 100 g je 357 kJ ili 85 k cal., bjelančevine 2 %, masti 0,1 %, ugljikohidrata 18,9 %, najviše škroba. Škrob u sirovom stanju je teško probavljiv, što je i razlog da se krumpir ne jede sirov. Od vitamina ima C, B 1, B 2, B 6, B 9, P P i K. Vitamin C se kuhanjem gubi.

Od minerala ima bakra, cinka, fosfora, kalcija, mangana, željeza, a od kiselina jabučnu i mliječnu. Od ugljikohidrata jedan dio je sadržan u obliku šećera i dekstrina. Kora krumpira sadrži flor (sprečava karijes).

Toksičnost: Solanin je toksična tvar u krumpiru, ima ga u zelenim dijelovima biljke, a najviše u mladim nezrelim plodovima. Solanin se kuhanjem razara/rastvara.

Opasan krumpir koji klija
Jedenje krumpira koji klija može dovesti do većih ili manjih želučanih teškoća. Jedan do dva sata nakon jela može doći do povraćanja, jer se povraća žuč i obojeni sadržaj želuca.
Javlja se začepljenost, bezvoljnost i iscrpljenost. Ima slučajeva da kod trovanja solaninom nastupi smrt, kod pune svijesti i bez bolova. Zato oprez kod korištenja krumpira koji klija i krumpira kojemu su pojedini dijelovi zeleni.

Iz povijesti Domovina krumpira je Južna Amerika (Ande, Bolivija Čile), a u Europu (Španjolska) stiže polovinom 16. st. kao ukrasna biljka. Kao rijetka i skupocjena biljka uzgajala se u samostanima i u kućama bogataša.

Jestivost gomolja krumpira slučajno je otkrivena. Kad su paljena polja krumpira zbog velikih trovanja plodovima krumpira (sjeme otrovno), ispečeni gomolj zamirisao je gladnom palitelju i put krumpira bio je otvoren za Europu.

Zlatna pravila
Da bismo u potpunosti spoznali hranjivost i ljekovitost krumpira, moramo se potruditi upoznati i pravilnu uporabu krumpira u pripremanju raznih dijetalnih jela, kao i njegovu uporabu u pripremi pojedinih recepta.

Jedno od bitnih pravila u poznavanju krumpira je svakako činjenica da domaćica danas poznaje razne vrste krumpira koje se međusobno razlikuju po sadržaju visokovrijednih sastojaka. Evo nekih zanimljivih podataka o krumpiru.

* Krumpir hrapave i ružičaste ljuske ima više škroba te je pogodan za pripremu tijesta od krumpira.

* Krumpir glatke i ljubičaste ljuske ima manije škroba te je pogodniji za pripravljanje jela.

* Ako krumpir razrežemo i on ima bijelu boju i jako je sluzav, tada on sadrži više škroba od onog koji je suh kad ga se razreže.

* Krumpir je najbolji i najljekovitiji ako je kuhan ili pečen u ljusci.

* Ako krumpir gulimo, to činimo što tanje.

* Oguljeni i izrezani krumpir stavljamo u toplu, a ne u hladnu vodu jer tako neće izgubiti svoju ljekovitost.

* Krumpiru koji klija ili je zelene boje potrebno je klice odstraniti i izrezati zeleni dio krumpira.

* Krumpir može biti opasan za jelo ako kuhamo krumpir koji klija ili ako je zelen jer u takvom obliku krumpir ne gubi solanin kojega ima u povišenom postotku te može doći do trovanja.

Sok
Priprava soka od krumpira: Krumpir operemo i naribamo. Stavimo naribani krumpir u lanenu krpu i stiskanjem iscijedimo sok koji uzimamo uvijek svježe pripremljen. Krumpirov sok možemo dobiti i uporabom sokovnika s centrifugom.

Gastritis U liječenju gastritisa, danas jedne od najraširenijih bolesti, krumpirov sok predstavlja jedno od prirodnih sredstava za liječenje. U terapiji uzimamo po 1 žlicu soka krumpira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka, večere.

Čir želuca i dvanaesterca
Krumpirov sok najzornije pokazuje ljekovito djelovanje krumpira u liječenju tog oboljenja. U terapiji uzimamo pola decilitra soka ujutro natašte i pola decilitra soka krumpira pola sata prije ručka. U liječenje uvodimo i krumpirovu juhu koju pripremamo tako da krumpir izrežemo na kockice i kuhamo 20 minuta, a pred kraj kuhanja dodamo sitno sjeckani peršin i malo morske soli.

Hepatitis ili upala jetre Kod jetrenih oboljenja krumpir predstavlja namirnicu koja ne opterećuje funkcije jetre već pomaže u pročišćavanju jetre od štetnih tvari.

Uputa za uporabu: Ujutro natašte uzeti 0,5 dl soka krumpira i piti u gutljajima (razrijeđen vodom ili sokom mrkve), dva puta dnevno jesti juhu od krumpira s peršinom, dva puta na dan salatu od krumpira s maslačkom, začinjenu s dosta peršina i luka, malo maslinovog ulja i soka limuna.

Kod težih oboljenja jetre s pojavom ascitesa juha se priprema bez soli, a pojačava se korijenom peršina i celera, kao i sjeckanim lišćem koje dodajemo pri kraju kuhanja. Kod liječenja ciroze, uz terapiju, dodajemo i sokove od cikle, kupusa i crne rotkve.

Kronična začepljenost Kod liječenja kronične začepljenosti terapiju s krumpirom provodimo na sljedeći način: ujutro jedemo pečeni krumpir s korom, za ručak i večeru krumpir u obliku pirea, kaše ili juhe.

Ovu recepturu koristimo sve dok se ne normalizira pražnjenje crijeva. Ovakvom terapijom postižemo da se pražnjenje crijeva odvija bez bolova i grčeva.

Oblozi
Hladan oblog
: Sirove kriške krumpira stavljene na bolna mjesta, oduzimaju vrućinu (vruće glave, glavobolje, razne opekline itd.).

Vrući oblog: Kuhani krumpir izgnječimo i stavljamo na mjesta koja liječimo (ozebline, promrzni udovi, reume, giht itd.).

Kupelji Kupelji od krumpira koristimo kod reumatičnih otečenih udova, kao i kod napadaja gihta. Kupelji pripremamo tako da naribani krumpir prelijemo kipućom vodom i time peremo oboljela mjesta.

Kozmetika Sokom krumpira možemo mazati sva mjesta na koži, naročito razne ekceme i kožne nečistoće. Sok nanosimo na oboljela mjesta i ne peremo nego ostavimo da se osuši i kasnije namažemo maslinovim uljem ili drugim mastima.

Najpoznatija terapija za dobivanje lijepog tena je uzimanje jela od ribane jabuke i ribanog krumpira.

Izmiješana kaša jabuke i krumpira uzima se jednom na dan tijekom 1-3 tjedna, kad se počnu pokazivati rezultati.

KROMPIR (Solanum tuberosum) DSC03007
https://belko.forumcroatian.com/t14-krompir-solanum-tuberosum

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: