Padišpanj-stari obiteljski recept

A evo našeg obiteljskog recepta, mi ga zovemo Padišpanj. (Obožavam recepte koji u sebi nose dašak povijesti kao ovaj. Datira iz 1700 god kad je đenoveški kuhar poslan u Španjolsku da za potrebe banketa pripravi slasticu. Predstavio je tortu neponovljive lakoće i dao joj ime Pan di Spagna u čast španjolskog dvora)

5-6 jaja i 20 žl šećera dobro miksati. Dodati 20 žl ulja i 20 žl mlijeka i 20 žl brašna (s 1 praškom za pecivo), korica od limuna, 2 vanil. šećera. Uliti u kalup torte ili kuglofa i peći 30 min na 180 C. Kad se ohladi prerezati na pola i nadjenuti sljedećom kremom.

Krema; Pustite da 2 dcl mlijeka skoro zavrije. Držite na jako laganoj vatri. U mlijeko dodajte prethodno izmiješana 2 žumanjca +2 žl šećera + 1,5 žl brašna, korica limuna + vanil. šeć. (najprije dodati malo vrućeg mlijeka u tu smjesu – kao puding i onda svu smjesu staviti u mlijeko).

Preko kreme staviti gornji dio biskvita i posuti šećerom u prahu.

A pravimo ga i na način da umjesto praška za pecivo stavimo kvasac. U tom slučaju ne ide krema, ali se unutra može nasjeckati čokolada ili sušeno voće.

Various baking ingredients (vanilla pods, eggs, butter, flour, honey)

izvor net fritulica 1

stockfood

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: