Food for Soul

Princes krofne ili djevreci

Princes krofne ili djevreci

Tijesto:

1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja

staviti da proključa. Onda skloniti s ringle i dodati 3 dl (čašu i pol) brašna i miješati dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Onda staviti da se tijesto ohladi, ali važno je da ne smije biti mlako,nego da se baš dobro ohladi.

U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate 

Uključiti rernu na gotovo najjače. Ne znam na koliko stepeni jer je kod mene rerna od 1-10, ali ja sve inace pečem na 7, a za djevreke ugrijem na 8.
Dok se rerna grije, u nenamašten pleh kafenom kašikom vaditi tijesto, veličine manjeg oraha. Paziti da ostane razmaka jer narastu. Kad poredate sve, onda jos po jednu kuglicu, ali malo manju, dodate na svaku već poredanu.
Meni od ove smjese izadje jedan pleh i jedna tepsija jos.

U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju ). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.

Kad se malo ohlade, prerezati ih i puniti.

Fil:
Ja ne pravim klasični fil jer izbjegavam jaja, ali mozete ga naci na netu.
Skuham 2 pudinga od vanilije u 6dl mlijeka, i umutim jedno slatko vrhnje (2dl). Kad se puding ohladi, smiksam to dvoje.

Puniti djevreke i posuti ih staubom.
Prijatno!

87 Best French Donuts images | Dessert recipes, Food recipes, Food

izvor net

stockfood

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: