Food for Soul

Marinada na Dubrovacki nacin

recept: morskivrabec

Stvar ti je vrlo jednostavna, ja ću ti kazat kako mariniran srđele, a ista stvar je s inćunima.

Dakle, ribu hvala bogu očistiš, nemoj dizat glave, posoliš sasvim normalno, ni više ni manje nego obično, uvaljaš u brašno (oštro), što bi značilo da je spremna za priganje ili friganje na čistom maslinovom ulju. Neka ti riba pluta u ulju.

Kako je koja gotova dižeš je iz prosuje i slažeš u neku posudu (ne plastičnu) tako da glava ribe bude blizu repa sljedećoj u nizu i obratno i tako naslažeš nekoliko redova koliko ti stane u posudu. Ja preferiram veću posudu ili pleh da ne moram slagati ribu na ribu nego da je sve u jednoj razini.

Kad si poslagao ribu staviš na nju ruzmarina, po volji, koliko želiš. Neki stavljaju i česna, odnosno češnjaka, ali meni se to ne sviđa.

U jednoj čaši za 1 kg ribe pripremiš 2 do 3 dcl vinskog octa u koji si zamiješao dvije do tri žice (one velike) cukra. Cukar ti se mora skroz rastopit u octu.

E onda to uliješ u ono vrelo ulje u kojem se pržila (jebeno prska pa se malo odmakni dok ne kalma). Na kraju to ulje proliješ u onu posudu gdje si naslagao ribu i to je to. Pustiš da se malo ohladi.

To ti je marinada na dubrovački način, a drugi neka nastave dalje o drugim načinima.

izvor net

slika stockfood

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: