Food for Soul

BUHTLE

BUHTLE
SASTOJCI:
500 g brašna
1 vrećica kvasca
2,5 dl mlakog mlijeka
40 g maslaca ili margarina
5 žlica šećera
2 jaja
prstohvat soli
naribana korica jedngo limuna
marmelada ili Nutella
šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:
Kvasac izmiješati s malo šećera i par žlica mlakog mlijeka. Pustiti ga da se digne.
u kvasac umiješati ostatak mlijeka, šećera, veći dio otopljenog maslaca, koricu limuna i razmućena jaja. Lagano izmiješati.
U veću posudu usuti brašno i izmiješati ga sa solju. Uliti u njega smjesu s kvascem i dobro izmiješati, dok se na tijestu ne pojave mjehurići. Staviti tijesto da se diže na toplom mjestu pola sta.

Od tijesta praviti kuglice (kao manja mandarina) u čiju sredinu se stavi žlica marmelade. Svaku kuglu uvaljati u preostali otopljeni maslac i posložiti na pleh. Peći 15-20 minuta na oko 180-200 stupnjeva. Ohlađene posuti šećerom u prahu.

PS
Kad sam počela praviti buhtle, na receptu nije bila naznačena količina šećera, pa sam ja stavila 5 jušnih žlica smeđeg (bijelog je onda dovoljno 4 žlice) i po meni je to dobra količina. U originalnom receptu peku se pola sata na 220 ali su meni za 15 minuta već dobro uhvatile, odmah sam ih morala izvaditi, pa sam drugu turu pekla na manjoj temperaturi. Doduše, ja sam ih dobro razmaknula, jer se one tradicionalno redaju bliže jedne drugima, pa se pri pečenju, kako narastu, spoje, ispadnu kao onaj kruh zvijezda ili cvijet, kako ga tko zove, pa je u tom slučaju vjerojatno potrebno dulje ih peći. U pećnici narastu dvostruko. Meni je od ove količine tijesta ispalo 27 komada.
PPS Tijesto mi je ispalo premekano, pa sam morala dodati još jedno šaku-dvije brašna.

Mixing an Egg into Batter with a Wooden Spoon

izvor net

slika stockfood.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: