Verin pekmez od sljiva

Jesen je najljepše godišnje doba. Obiluje plodovima koje treba samo ubirati i spremati na pravi način da bi se očuvalo i bilo za upotrebu. Od svih plodova jeseni ja sam se ovih dana bavila šljivama.
Oko Male Gospe zriju šljive pekmezarke koje su najbolje za spremanje domaćeg pekmeza a naravno ni rakija od njih nije loša. Da bi uopće bilo pekmeza prvo je potrebno zasukati rukave i potresti šljive, pokupiti ih, iskalati, samljeti na mašinu sa sitnijom rešetkom (ručni multipraktik).
Za kazan od 50 litara potrebno je;

50 kg šljiva
2 l vinskog octa
7 kg šećera
10 vrećica vanili šećera

Kada šljive u kazanu provriju potrebno je zbog bržeg zgušnjavanja uliti 2 litre vinskog octa. Dobro miješati šljive da se nigdje ne zapali. Kada se nakon 3 – 4 sata šljive počnu zgušnjavati dodati šećer (po vlastitom ukusu – ja sam stavila 7 kg), vanili šećer. Miješati i peći do željene gustoće.
Za ovu količinu od 50 kg, potrebno je na dobroj vatri peći oko 5 sati da bi pekmez bio dobar i da ne dolazi do kvarenja.
Pekmez vruć stavljati po malo u flašice, da bi se one zagrijale i da staklo ne prsne. Zatvoriti celofanom ili poklopcem.
Ovako me je učila moja mama, ako netko zna bolje neka slobodno doda.Vera

Credit:gbh007

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: