Betin recept za strudel (domaca varijanta)

Za dvije štruce štrudela upotrijebim ovo tijesto:
25 dkg brašna
pola šalice (oko 1 dl) mlake vode
1 jaje
malo soli
malo masti ili putra (1 žlica) rastopljene

Napravim hrpicu tijesta, sve ostalo stavim u sredinu i pomalo dodajem brašno izvana prema unutra, i dobro sve izmijesim. Zatim treba bacati tijesto bar 50 puta, obično više, o stol. Bacam baš onako snažno, da se spljošti. I svaki put kad ga uzmem sve je bolja struktura.

Oblikujem koglu, poklopim keramičkom posudom i ostavim stajati. Bar 1 sat.

Nakon toga valjanje je sitnica. Na nabrašnjeni stolnjak razvaljam što više mogu dugačkim valjkom, a onda stavim ruke ispod pa razvlačim sa nadlanicama i podlakticama.

Kroz njega se mora vidjeti. Mene su naučile stare generacije da mora biti tako tanko da se vidi čitati naslove u novinama kroz njega. Onda je dosta.

Poškropim rastopljenom masnoćom, pobacam jabuke, rezane na sitne kockice, ako mi se rezucka, ili ribane i onda šećera po želji po njima. Može i cimeta, mrvu.
Debele krajeve odrežem, jer bi bili pretvrdi za jesti kad se speku.

Uz pomoć stoljnjaka zamotam i preselim u pleh. nekad u jednom komadu pa savijem, a nekad podijelim tijesto nakon šro razvaljam pa napravim dvije štruce.

Baš sam se dugo bojala tog vučenog tijesta, mislila sam da je komplicirano i nemoguće za rastanjiti. Kad sam se konačno odlučila napraviti, vidjela sam da je bezveze kupovati kore, to nije ni sjena kućnom tijestu. I nije komplicirano, ne previše.

Slikovni rezultat za turta için hamur

izvor net, slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: