Food for Soul

Sogan dolma od luka

Sogan dolma od luka

Potrebno:

60 dkg. crvenog luka (sitnije
duguljaste glavice)
10 dkg. crvenog luka za punjevinu
40 dkg. govedjeg mesa, mekog
8 dkg. rize
2 – 3 kasike ulja (ili rastopjene
masnoce)
so
biber
ukuhani paradajz
malo aleve paprike
malo sirceta ili povlake
0,5 l kisela mlijeka
Nacin pripremanja

Navedene kolicine sastojaka su za cetiri obroka. Meso i crveni luk se samelju i posole. Opere se riza, prodinsta i izmijesa sa mesom, doda malo bibera, jedno jaje, pa opet izmijesa, te se na taj nacin dobije punjevina.
Neki jos dodaju malo ulja i cesno bijelog luka, ali tada se riza ne dinsta.
Prije spremanja punjevine pripreme se “babure” luka. Podrezu se vrhovi glavica i skuhaju u vodi toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati kosuljice luka (babure) “dolme”. Skinu se s peci, ocijedi topla i ulije hladna voda. Onda se prstima pritiskanjem izbacuju kosuljice luka (“dolme”). Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune punjevinom (nadjevajuci dolme prstima, a manje babure, eventualno, cackalicom ili dezertnim nozicem).
Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju vodom ili juhom, tako da budu pokrivene, doda malo sirceta ili povlake, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe – da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletjelo meso), te stave kuhati. Dolme provriju za oko 10 minuta. Poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.
Uz dolmu, ili poslije, servira se kiselo miljeko (ili povlaka, kiselo vrhnje). Mlijeko se moze malo “precvrknuti” uzavrelim mladim maslom (buterom)
Bujrum i prijatno!

Slikovni rezultat za soğanlı sogan dolma

http://www.kuhinja.org/kuhinja/images/recepti/uluk_dolma.jpg

izvor net, slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: