Punjeni kotleti s mladim lukom

Punjeni kotleti s mladim lukom

4 kotleta s kostima (od po 180 g)
100 g mljevene, nemasne govedine
malo soli i svježe mljevenog bibera
1 kasike kumina
2 žumanjka
2 kasike prezla
2 kasike mlijeka
1 manja glavica luka
100 g šampinjona
3 kasike ulja
1 vezica mladog luka
umak za pečenje ili goveđa juha za dolijevanje

Punjeni kotleti s mladim lukom priprema:
Sitno nasjeckajte oguljeni luk, kao i oprane i očišćene šampinjone. prezle pomiješajte s toplim mlijekom i oba žumanjka (vidi sliku). Na malo ulja popržite luk i šampinjone dok ne ispari sva tekućina, a zatim tu smjesu ohladite pa pomiješajte s prezlama i mljevenim mesom u glatku masu. Začinite je solju i biberom te njome napunite vrećicu za brizganje s glatkim nastavkom.

Postupak:
Pećnicu ugrijte na 200°C. Pomoću manjeg noža šiljatog i oštrog vrha u kotletima zarežite džepove. Napunite ih mesnim nadjevom te kotlete s obje strane pospite kuminom (vidi sliku). U dovoljno velikoj tavi na dobro ugrijanome ulju popržite meso s obje strane, zatim dolijte malo juhe ili gotovog umaka pa posudu stavite u pećnicu i meso do kraja ispecite kroz narednih 20 minuta. Pri tome meso češće prelijevajte vlastitim sokom ili juhom koju dodajte prema potrebi.
Oprani mladi luk uzdužno prerežite i položite posljednjih 10 minuta uz meso koje se peče. Punjene kotlete poslužite s umakom i lukom, a kao prilog posebno će prijati pečeni krumpir.

izvor dobartek.hr

Credit:haoliang

JAGNJEĆI KOTLETI NA ROŠTILJU

Potrebno je:1 kg jagnećih kotleta, 1 dl maslinovog ulja, sok od 1 limuna, kašičica origana, so, mleveni biber, 3 kašike peršunovog lista, 1 limun;prilog – przen krompir i zelena salata. Jagnjeće kotlete oprati, posušiti i staviti u dublju činiju. Preliti ih mešavinom maslinovog ilja, soka od limuna i origana, dobro izmešati i ostaviti da odstoje 3-4 sata. Do upotrebe koklete treba nekoliko puta okrenuti u marinadi. Odstajale jagnjeće koklete staviti na zagrejane rešetke roštilj i peći. Tokom pečenja okrenuti ih jednom i nekoliko puta premazati marinadom u kojoj su stajali. Na kraju ih posoliti ipobiberiti, skloniti sa rešetki i staviti u zagrejan tanjir za služenje. Posuti ih sitno seckanim peršunovim listom i služiti uz kriške limuna, pržen krompir i zelenu salatu.

izvor Grcki recepti

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading