Predlog za nedeljni ručak

Predlog za nedeljni ručak –

Kuvanje može biti zabavno i kreativno. U jelima i poslasticama treba koristiti sveže i suve začine koji pomažu da jela dobiju pravi ukus, a meso omekša. Kolače i poslastice pravite od kvalitetnih namirnica i bojite prirodnim bojama.

Tu nema kompromisa, veštačke boje, arome i pojačivači ukusa svakako nisu preporučljivi. So i biber pojačavaju ukus jela, limun i sok od paradajza omekšavaju meso, luk svako jelo čini čarobnim. Kuvajte sa lakoćom, improvizujte, dajte lični pečat svakom jelu. Mnoga poznata jela i poslastice su smislili kuvari u nuždi, kada nisu imali dovoljno materijala, a trebalo je da se snađu i pokažu svoju veštinu.

Piletina sa krompirićima i suvim šljivama

Potrebno je:

1 celo pile
600 g mladih krompirića

1 crni luk
2 čena belog luka
2 dl soka od paradajza
1 dl maslinovog ulja
3 suve šljive
1 litar pilećeg bujona
aleva, so, biber po ukusu
Kalorija po osobi 552

Priprema:

Pile srednje veličine isecite na delove. Pripremite marinadu tako što ćete u sud sipati 1 dl soka od paradajza, supenu kašiku aleve paprike, dve supene kašike ulja, soli i bibera po ukusu. Dobro promešajte i tom smesom dobro istrljajte komade piletine. Ostavite da odstoji oko sat. Ugrejte sud, dodajte seckani crni i beli luk. Na srednjoj temperaturi propržite da postane staklast. Komade piletine stavite u sud da se proprže sa obe strane i kada dobiju zlatnu i hraskavu koricu nalijte pilećim bujonom, manjom količinom, pa ćete u toku kuvanja postepeno po potrebi dolivati. Smanjite temperaturu, dodajte suve šljive, poklopite posudu i kuvajte oko 45 minuta. Mlade krompiriće dobro operite i očistite. Ako su veći, prepolovite ih, ali je veoma važno da budu iste veličine da bi u isto vreme bili kuvani. Dovoljno je da ih kuvate još 15 minuta zajedno sa piletinom. Pre serviranja ukrasite seckanim peršunom.

Salata od raznog povrća

Dresing od senfa

Potrebno je:

1 dl maslinovog ulja
1 supena kašika senfa
1 dl jogurta
pola limuna
soli i bibera po ukusu
Kalorija po osobi 123

Priprema:

Sve sastojke sipajte u veću činiju i dobro izmešajte. Razno sveže povrće isecite na krupnije komade, mladu salatu raznih vrsta dobro operite, iscepkajte i dodajte u dresing.

Pašteta od pileće džigerice sa pančetom

Potrebno je:

350 g pileće džigerice
2 glavice crnog luka
100 g pančete
2 supene kašike maslinovog ulja
150 g putera
so i biber po ukusu, a dobićete poseban ukus ako dodate malo dobrog konjaka
Kalorija po porciji 193

Džigericu dobro operite i prosušite. Ugrejte tiganj, dodajte maslinovo ulje. Dodajte pančetu isečenu na kockice i propržite da postane hrskava. Smanjite temperaturu i stavite luk isečen na kockice. Na srednjoj temperaturi prodinstajte da luk postane staklast. Dodajte džigericu, pojačajte temperaturu da se spolja jače ispeče ali da unutra ostane svetlije roze. Skinite sa šporeta i dovoljno je da se malo prohladi pa sipajte u multipraktik i sve dobro izmiksujte da dobijete glatku masu.Posolite i pobiberite, puter isecite na kockice i pomešajte sa pomešanom smesom. Ako ste odlučili da dobije poseban ukus, sipajte malo dobrog konjaka. Preručite u dekorativnu činiju i ostavite da se prohladi. Poslužite uz prepečeni hleb i uz razno sveže seckano povrće. Posebno se slažu rotkvice i mladi luk. Ovako pripremljena pašteta može se koristiti tri do četiri dana.

Čorba od zelja

Potrebno je:

l2 veze mladog zelja
1 veza mladog crnog luka
2 struka belog mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
jedno celo jaje
1 l pilećeg bujona, može i od kocke
so, biber, aleva paprika i sok od paradajza po ukusu
Kalorija po tanjiru 144

Priprema:

Dobro operite zelje, skinite srednji deo lista, iseckajte na kolutiće luk. Ugrejte sud, dodajte jednu kašiku maslinovog ulja, dodajte luk i malo prodinstajte. Dodajte alevu papriku po ukusu, malo je ugrejte da promeni boju i otpusti eterične mirise i ukuse. Pazite da ne pregori. Zelje isečeno na trake dodajte i propržite kratko da svene. Nalijte pilećim bujonom i sipajte malo soka od paradajza. Nije potrebno dugotrajno kuvanje, dovoljno je desetak minuta. Pred kraj dodajte jaje koje ste prethodno u tanjiru umutili viljuškom. Sipajte preko viljuške polako i ravnomerno da curi. Promešajte i prokuvajte još pola minuta. Pre serviranja dodajte na kraju još supenu kašiku maslinovog ulja. Obavezno probajte i ako je potrebno dodajte soli i bibera po ukusu.

Napoleonov kolač

Potrebno je za 8 komada:

lpakovanje lisnatog testa
4 jaja
4 kašike šećera
pola litra mleka
3 kašike brašna
vanilin šećer
želatin
500 ml prirodne slatke pavlake
100 g prah šećera za pavlaku

Za glazuru:

150 g prah šećera
sok od višanjaKalorija po komadu 401

Lisnato testo podelite na dva dela i razvijte. Isecite iste komade. Stavite u pleh na papir za pečenje. Svaki komad probušite da se ne bi podiglo prilikom pečenja. Neka odstoji 15 minuta. Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite 15 minuta. Pečeno je kada dobije zlatnožutu boju. Ostavite da se ohladi. Ugrejte mleko i dodajte šećer. Umutite žumanca sa brašnom i vanilin šećerom. Dodajte u mlako mleko i sve dobro mešajte dok se ne prokuva. Pokvasite poslužavnik, sipajte smesu na njega, prekrijte PVC folijom i prohladite u frižideru. Slatku pavlaku umutite mikserom sa šećerom. Prohlađenu smesu sipajte u sud, promešajte i dodajte otopljen želatin. Dodajte umućenu slatku pavlaku i mase sjedinite ručno mešajući. Sipajte je u kesu, usmerite ka jednom vrhu, isecite vrh i na svaki komad nanesite krem. U prah šećer sipajte malo soka od višanja i promešajte. Nanesite glazuru i ostavite da se prosuši. Gornje delove stavite preko donjih i ostavite da se prohlade. Ukrasite šlagom.

izvor: alo.rs

slika: van Tonder, Hein 

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading