Prhke orahnjačice

…prhke orahnjačice…

…sastojci…

 40 dag oštrog brašna

20 dag  maslaca

5-8 dag šećera (zavisi želiš li slađe ili ne)

2 žumanjka

180 g kiselog vrhnja

1 pecilni prašak

1 vanili šećer

korica 1 limuna

…nadjev…

 20 dag mljevenih oraha

10 dag šećera

1 dcl mlijeka

1 vanili šećer

2 bjelanjka

 rum – količina po želji

šaka grožđica

…po želji … cimet ili mješavina začina za medenjake…izmiksaj maslac sa šećerom, vanili šećerom, dodaj žutanjke, miksaj dok se ne poveže, zatim dodaj kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu……pomiješaj brašno s praškom za pecivo…u brašno dodaj smjesu od maslaca šećera i žutanjaka, pa zamijesi mekano tijesto…….tijesto će ti biti ljepljivo, no nema veze…lijepo ga stavi u vrećicu ili ga pokrij plastičnom folijom i stavi u frižider da se stisne masnoća ( da se tijesto stisne)…ostavi ga tako barem sat vremena……dok ti je tijesto u frižideru……samelji orahe sa grožđicama ( ja to uvijek radim jer moji ne vole grožđice  cijele pod zubima  (svašta, uvijek se tome nanovo čudim) ali vole njihov okus pomiješan s orasima, zato ih ja sameljem (u multipraktiku) zajedno s orasima, a i pošto su ove orahnjačice jako malene, grožđica ne bi pasala, onako velika, ostajale  bi rupe kad bi se rezale…ti naravno možeš ostaviti cijele grožđice , te napraviti veće orahnjače…)…mljevene orahe i grožđice pomiješaj sa šećerom, vanili šećerom, dodaj cimet ili začine za medenjake (ako ti to ne paše izbaci cimet i začine), dodaj rum, zalij s kipućim mlijekom…promiješaj… te dodaj snijeg od bjelanjaka……tijesto podijeli na 4  dijela… svaki dio razvaljaj  – tu bi moglo biti malo problema, obzirom da ti tijesto recimo mora biti dosta tanko (ako radiš ove male, ako radiš velike onda ti je svejedno), a moglo bi ti se i ljepiti…obavezno,da bi to spriječila, jako puno nabrašni površinu na kojoj ćeš razvaljati tijesto…i onda ćeš uspjeti bez problema……tijesto razvaljaj u pravokutnik dužine  protvana u kojem ćeš peći… namaži filom i zarolaj, ne treba ti biti puno file (opet, za ove male  )… …pećnicu zagrij na cca 180° te peci orahnjačice oko 30-tak minuta…kad su gotove, izvadi ih i još vruće pospi štaub šećerom…… e sad…ovo (recept) je dosta mala količina…ali možeš izvući 4  male orahnjačice……ja ih radim od ove količine za protvan veličine 23×35 cm … s tim da protvan nije  pun…još bi stala jedna mala štruca…

Slikovni rezultat za noix sur la table

izvor net, slika net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: