СЛАВСКИ КОЛАЧ

Credit: zoff-photo

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Посни славски колач

1килограм меког брашна
2,5 децилитра млаке воде
пакетић квасца
150 грама растопљеног маргарина (или 2 шољице уља)
ванилин шећер
кора од лимуна
шећре, со
(за мањи колач употребити пола мере)

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Уситњен квасац ставити у шољу, додати кашичицу шећера, кашичицу брашна, промешати и прелити млаком водом. Оставити на топлом месту да квасац ускисне.
Одвојити брашна колико је потребно да се млаком водом замеси тврђе глатко тесто величине веће јабуке. Од тог теста правити украсе.
У посуду ставити брашно, 4 кашике шећера, комад маргарина, ванилин шећер, стругану кору лимуна, ускисли квасац и врло мало соли. Замесити и доливати по мало преостале млаке воде. Руке умакати у уље или остатак растопљеног маргарина и месити тесто. Добро умешено тесто које се већ одваја од руку и добија мехуриће оставити покривено платненом салветом да нарасте. За то време правити украсе: печате са словом, цветиће, класје…
Кад тесто удвостручи запремину ставити га на даску посути брашном и још једном премесити. Ставити га у добро подмазан калуп или шерпу и оставити да још мало нарасте. Док тесто расте, украшавати га.
Колач прекрити посудом истог премера и пећи у рерни на температури од 220° С око 30 минута а затим смањити на 200° С и пећи још двадесетак минута. Тек тада скинути посуду и поп потреби мало допећи.

http://danubius.forumsr.com/t5129-pogae-i-slavski-kolai-njihovo-ukraavanje

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: