Recepti za piktije i tuceni prebranac

Piktije

Potrebno:

1 i po kilogram svinjskih papaka,
1 – 2 svinjska uva,
crni i beli biber u zrnu,
koren peršuna,
paškanat,
2 – 3 šargarepe,
2 -3 čeešnja belog luka,
so,

Priprema:

Piktije, kako ih zovu i pihtije, omiljeno su jelo posebno zimi. Začas obogate trpezu, a kada se zgotove, traju nekoliko dana i ne kvare se.
Ima ih raznih: od piletine, od povrća, od pasulja, od ribe, od teleće glave i nogu, ali kod nas se svinjske piktije najčešće gotove, i to ovako: U lonac staviti papke i uši, naliti hladnom vodom da dobro ogreznu, pa ga metnuti na vatru da polako provri. Kad izbije pena, pažljivo je skidati i prosipati. Kad je prestala da izbija, staviti list lovora, nekoliko zrna belog i crnog bibera, koren peršuna, paškanata, šargarepe, dva češnja bela luka i soli po ukusu.
Kuvanje će trajati četiri do pet sati uz dodavanje vode, dok se meso ne raskuva toliko da se kosti same odvajaju. Pred kraj voda treba da se smanji na polovinu. Skinuti lonac sa vatre i pustiti da se malo sve ohladi.
Pažljivo pokupiti masnoću koja se nakupila na površini, procediti čorbu kroz sito. Meso izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga odvajati od kostiju i stavljati u suv pleh ili stakleni sud Šargarepu iseći na kolutiće a po želji i dva tvrdo skuvana jajeta na kolutove. Sve to poređate kao šare po tanjirima, oko mesa, pa preko toga usuti srazmeran deo čorbe. Ostavite na nekom hladnom mestu da se “spihtija”, to jest da se čorba stvrdne i zgusne.

Tučeni prebranac

Potrebno:

kilogram tetovca,
3 – 4 glavice crnog luka,
nekoliko čena belog luka,
list lorbera,
zrna bibera,
Zaprška:

300 g crnog luka ili praziluka,
kašika masti ili ulja,
aleva paprika,
so,
biber,

Priprema:

Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom. Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.

Credit:Galina Tolochko

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: