Srnetina na grofovski način

Sastojci za 8 osoba
2 kg    srnečeg buta
Za rasol:
1 žlica    papra u zrnu
500 ml    vinskog octa
300 g    mrkve
150 g    peršinova korijena
1 žlica    klinčiča
1 žlica    borovice
   sol
Za umak:
100 g    suhe slanine
150 g    masti
12 kocki    šečera
1    limun
40 g    Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka

Priprema

   1. U veču posudu ulijte oko 2 l vode, stavite papar, narezanu mrkvu, klinčič, sol i borovicu, pa ostavite neka kuha 15-20 minuta. Dolijte zatim ocat i sve još kratko prokuhajte. Ostavite rasol neka se ohladi.
   2. Srneči but operite, pa ga stavite u rasol i ostavite na hladno mjesto, a meso povremeno okrečite. Nakon 3-5 dana srneči but izvadite iz rasola, malo ga posolite i stavite u pleh s malo masti.
   3. Pecite u zagrijanoj pečnici na 160°C otprilike dva sata, a za vrijeme pečenja meso podlijevajte rasolom dok ne omekša.
   4. Umak pripremite tako da preostalu mast stavite u veču posudu. Kad se mast ugrije, dodajte nasjeckanu slaninu, zatim šečer i pecite ga dok ne posmeči.
   5. Umiješajte povrče iz rasola i pirjajte ga dok ne omekša, pa sve propasirajte. U istu posudu vratite propasirano povrče, dodajte sok od pečenja, umiješajte u vodi razmučeno brašno i limunovu koricu, pa sve kratko prokuhajte.
   6. Pred kraj kuhanja u umak stavite na komade narezano meso.

Poslužite s prženim roščičima od krumpirovog tijesta, popečenim gljivama (bukovače ili šampinjoni), ploškom popečene slanine i brusnicama. http://forum.lovac.info/lovacka_kuhinja/zbirka_recepata_raznih_autora_963.15.html

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: