Recepti za juhu- temeljac

Recepti za juhu- temeljac

Evo nekoliko receptica i savjeta o kuhanju juha – temeljaca (ovako profesionalci rade, dakle chefovi).

riblja juha

riblju juhu mozete i nemorate kuhati s maslacem. profesionalci ju rade na maslacu i to tako da uvenu luk na malo maslaca i na to poslazu riblje kosti (sto vise to bolje) pa dodaju malo mrkve i celera, lovorov list, zrna papra, pokoji cesanj cesnjaka, stapke persina ili jednostavno bouquet garni, malo bijelog vina a po zelji i korjen koromaca. prelije sve vodom toliko da samo prekrije ribu. kad prokljuca smanji se vatra na minimum te kuha 20 minuta. nikako dulje jer riblje kosti pocnu ispustati kalcij i juha/temeljac je onda gorka. juha ne smije kljucati nikako jer ce biti mutna. dakle, lagana lagana vatrica.

Recepti za Juhu- temeljac

koskosja juha -temeljac

kokos (sto starija to bolja) ili samo kokosje kosti (mogu se dobiti kod mesara), dosta mrkve, celera, bouquet garni (dvije stapke celera duge 10 cm u koje se umota lovorov list, stapke persina, nekoliko grancica timijana te zaveze kuhinjskim koncem), zrna papra, luk (luk se za svijetli temeljac ne popece ali ako se hoce tamni luk se moze popeci, i dat ce poseban okus). kraj juhe se dezura dok ne prokljuca kako bi se pokupila pjena s povrsine. ovo je vazno kako bismo imali bistru juhu. ali ako se ne pokupi nitko se nece otrovati jer se radi samo o koaguliranom proteinu i sukrvici. nadalje vazno je smanjiti vatru na minimum i juhu kuhati bez poklopca. juha ne smije kljucati vec se trebaju vidjeti samo mali mjehurici koji se uzdizu s dna lonca ka vrhu. kuha se najvise 3 h uz skupljanje pjene i necistoca s povrsine. procijedi odmah.

govedja juha- temeljac

gotovo sve je jednako kao i kod kokosje juhe samo se govede kosti mogu popeci u pecnici prije kuhanja. kuha se oko 4-5 h na laganoj vatri uz cesto skupljanje pjene i necistoca s povrsine. procijedi se odmah.

izvor net, slika net

Credit:hanbr

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: