Krvni pritisak i srčane aritmije -Alternativni lekovi

By twenty20photos

Krvni pritisak i srčane aritmije
Brz ritam života, neuredna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i svakodnevni stres ugrožavaju stanje čovjekovog organizma i njegovo zdravlje. Najčešće prvo strada kardiovaskularni sistem. Pored hipertenzije, angine pektoris, infarkta, veoma su česte i srčane aritmije.
Nije svaka aritmija bolest, jer neke nepravilnosti u otkucajima mogu biti izazvane pojedinim lijekovima, ali i konzumiranjem previše kafe, tj. kofeina koji često može da izazove aritmije.
Normalan broj otkucaja srca je od 60 – 80, mada se toleriše i do 100. Tahikardija se javlja kada otkucaji srca iznose više od 100 u minuti. Ukoliko se tahikardija javila zbog aritmije komora, riječ je o ozbiljnom oboljenju. Iznenadna smrt u najvećem broju slučajeva posljedica je aritmije srčane komore, a ne srčanog udara
Bradikardija nije opasan simtom ukoliko je osoba u dobroj fizičkoj kondiciji i srce uspjeva da pumpa dovoljno krvi u sve dijelove njegovog tijela.
KADA JE POTREBNO OBRATITI SE LIJEČNIKU:
-u slučaju tahikardije (ubrzan puls):
* osjećaj ubrzanog lupanja, treperenja ili bubnjanja srca u grudima;
*neprijatan osjećaj u grudima;
* opća slabost;
*otežano disanje;
* vrtoglavica i znojenje
U slučaju bradikardije (usporen puls):
* umor;
* otežano disanje;
* vrtoglavica;
* gubitak svijesti
KAKO SAČUVATI SRCE?
– Hipertenzija i masnoće u krvi direktno ugrožavaju rad srca, – zato:
* jedite više voća, povrća i žitarica; a manje slane, masne i pržene hrane;
* jedite povrće bogato vlaknima
* krećite se i vježbajte da biste ojačali srce i krvne sudove i oslobodite se viška kilograma;
* naučite savladavati stres;
* odbacite cigarete, a alkohol konzumirajte umjereno.
* pijte dovoljno vode, najmanje 8 čaša dnevno
FAKTORI RIZIKA:
* koronarna oboljenja- prethodni srčani udar ili oštećenja srca;
* kardiomiopatija – oštećenja srca koja djeluju na srčani ritam;
* Oboljenja srčanih zalistaka
* visok krvni pritisak;
* sa starenjem povećava se i vjerovatnoća za nepravilan rad srca;
* genetska predispozicija;
* problemi sa tiroidnom žlijezdom koja može da bude hipo ili hiperaktivna, što nekad dovodi do ubrzanog ili usporenog rada srca.
LIJEČENJE:
– u slučajevima aritmije treba izbjegavati zamor, alkohol, duhan, kafu u većim količinama, so, teška i masna jela i jela koja nadimaju.
Poželjno je usporiti životni ritam i izbjegavati velika uzbuđenja. Kada se javi aritmija, treba leći i ostati u postelji sve dok se ne uspostavi pravilan, snažan srčani rad. Lijekove može da propiše samo kardiolog, a u težim slučajevima preporučuje se i bolničko liječenje.

Biljni lijekovi
Našla sam izuzetan broj biljnih mješavina koje se preporučuju. Ne bi mogli stati ni u dva posta, a nemam ni toliko vremena da ih ispisujem, pa ću ovdje navesti samo neke preporuke ljudi koji su imali lično iskustvo u primjeni. Kad je srce u pitanju, najbolje se savjetovati s liječnikom.
Preporuka bilja koje slijedi nije po važnosti već nasumično.
1. SREMUŠ ZA SNIŽENJE VISOKOG KRVNOG PRITISKA
salata od sremuša: operu se listovi, isjeckaju, posole i prstima izgniječe u posudi. Doda se malo ulja, može i malo sirćeta. salata se jede bar jednom dnevno. Obavezno poslije sremuš salate popije se i čaša jogurta jer sremuš troši kalcijum. Ova salata odlična je i za pušače. Ne smiju je jesti samo osobe sa niskim krvnim pritiskom.
Sremuš se lahko prepoznaje po malo širim zelenim listovima, a kad se izgnječi među prstima, miriše na bijeli luk.
Ova je biljka dobra i za regulisanje nivoa šećera u krvi, aproblem je jedino što se može konzumirati od marta do maja. Poslije ovog perioda može se konzumirati ali tada i nije ukusan.
2. BIJELI LUK
jedan je od najboljih prirodnih antibiotika, doprinosi i regulaciji visokog krvnog pritiska. Treba znati da bijeli luk dokazano loše sarađuje sa lijekovima za dijabetičare, a u većim dozama ga ne treba koristiti ukoliko se upotrebljavaju lijekovi protiv problema sa varenjem. također bijeli luk potiskuje djejstvo antikoagulanata tako da ga i tad trba izbjegavati.
3. Čaj od KOPITNJAKA – za regulisanje rada srca ( šolja dnevno)
4. Čaj od DIVLJE KLEKE – za ozbiljne probleme sa srce i za čišćenje krvnih sudova.
5. RUZMARIN za jačanje srca: biljku potopiti u litar čistog bijelog vina i ostaviti da odstoji. Svako jutro uzimati po čašicu.
6, GLOG- njadjelotvornija biljka za jačanje srca i regulisanje rada srca i krvnog pritiska. Djelotvoran je i u slučaju zakrečenja krvnih sudova i angine pektoris.
Listovi se beru nakon cvjetanja, a plodovi u jesan kada sazriju.
7. SJEMENKE LANA poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova. sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina, pa zbog toga smanjuju nivo lošeg holesterola. Svježe samljevene sjemenke lana mogu se dodavati raznim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, žitaricama za doručak, jogurtu.
8. MATIČNJAK odlično sredstvo protiv svih srčanih oboljenja. Jača srce, a uz to čisti krv.
9. ŽALFIJA sprječava, pored mnogih drugih učinaka, i nastanak moždanog udara, pročišćava krv.
10. KUKURUZ – recept za snižavanje krvnog pritiska sam već napisala
11. JAGORČEVINA/JAGLAC otklanja srčane probleme ( opisala sam ranije)
12. NAPITAK ZA ANGINU PEKTORIS, VISOK HOLESTEROL, VRATNU SPONDILOZU, LOŠU CIRKULACIJU I SKLEROZU: isjeckati 36 čehni bijelog luka ( prirodno uzgojenog) i 3 limuna srednje veličine. Potopiti u litar vode pa kuhati, ali ne smije proključati. Ostaviti napitak da odstoji 12 sati i procijediti. Svako jutro tokom 40 dana, prije jela, na prazan stomak, popiti od 20-40 ml napitka. Ukoliko nema rezultata, popiti još 2 litra.
13. JABuKOVO SIRĆE – topi masne naslage, snižava krvni pritisak, ublažava reumatske bolove… za sniženje pritiska 3 puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašičice jabukovog
sirćeta.

-preuzeto sa neta-

http://www.alternativa-forum.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: