Orah stanglice

Orah stanglice potrebno je za tjesto:

300 gr. mlevenih oraha,
80 gr. secera,
30 gr. cokolade za mesenje,
1 decilitar vode.

Snjeg:

jedno belance,
150 gr.secera u prahu,
Sok od 1/2 limuna.

Priprema:

Tjesto:Uliti u manju serpu vodu i zagrejati je do oko 60 st.C. U drugu posudu zapremine oko 2 dl. staviti cokoladu izlomljenu na sitne delove i staviti je u serpu sa zagrejanom vodom. Mesati cokoladu kasicicom da se ona rastopi.(Ovaj postupak se u kulinarskom zargonu naziva kuvanje na pari). U posebnoj posudici zagrejati vodu i u njoj rastopiti secer. Topal rastvor secera u vodi uliti u rastopljenu cokoladu i mesanjem ujednaciti smesu.

Umesto opisanog postupka pripreme cokolade pomocu “kuvanja na pari” moze se upotrebiti mirkotalasna pec. Izlomljena cokolada stavi se u plasticnu ili staklenu posudu. Primenom kratkotrajnog zagrevanja pocev od 10 sekundi uz prekide i mesanje razgrejane cokolade dovrsiti njeno rastapanje. Uliti topal rastvor vode i secera i mesanjem ujednaciti masu.

U posebnu posudu zapremine oko 1.5 litar stavi se mleveni orah. U orah se lagano sipa rastopljena cokolada uz stalno mesanje, u pocetku kasikom a zatim elektricnim mikserom sa kukama. Zavrsno mesenje moze se izvesti i rukama. Vazno je da smesa na kraju da bude homogena i da dobije gustinu testa. Od ovog testa prave se stanglice duzine 4.5 sm.,debljine 10 mm i sirine 12 ili 15 mm prema izboru. Na kraju, od uzih stanglica dobice se oko 60 komada a sirih oko 50 komada. Sire stanglice donose po komadu vise kcal.

Po zavrsenoj izradi testo podeliti na tri lopte jednake mase, staviti ih u frizider da se ohlade, sto ce na kraju olaksati izradu stanglica.

Snjeg: Mikserom umutiti belance uz postepeno dodavanje secera u prahu. U toku mucenja dodavati po 4-5 kapi limunovog soka ali ne vise od soka polovine manjeg limuna. Kiselost snega podesiti prema ukusu. Mikserom velikom brzinom dugo mutiti sneg da bude veoma gust tako da trag noza ostane vidljiv kada se njime sneg zasece

Izrada Stanglica: Uzme se jedna lopta testa iz frizidera i pomocu oklagije razvije se u pravougaonu traku duzine 25cm debljine 1cm i sirine 5cm. Nozem poravnati talastatu ivicu po duzini trake tako da ona bude ujednacene sirine od 4.5 cm. Odstranjeno testo prikljuciti narednoj lopti i postupiti na isti nacin kao i sa prvom.

Unutrasnjost kalupa puni se orahovom masom i poravnava nozem. Dok se kalup puni, asistent kuvara treba da pridrzava bocne strane kalupa vertikalno. Napunjen kalup utrosice oko trecine pripremljenog testa. Ako je upotrebljeni karton otporan na vlagu ceo posao se moze zavrsiti samo sa jednim kalupom. Po zavrsenom punjenju kalup sa polozenim testom stavlja se u frizider.

Kada su trake orahove mase napravljene pristupa se premazivanju nozem gornjih povrsina traka umucenim snegom. Ako se testo nalazi u kartonskim kalupima bocne strane treba odvojiti od testa. Sneg treba da bude ravan i debljine 5 do 6 mm. Posle toga pristupa se secenju traka u stanglice sirine 12mm ili 15mm zavisno od izbora.

Pre svakog novog zareza noz treba obrisati vlaznom krpom cime se odstranjuju mrvice od predhodnog secenja koje bi pokvarile izgled naredne stanglice. U toku premazivanja snegom, koje moze i duze potrajati, sneg s vremena na vreme mutiti da ne bi izgubio prvobitnu cvrstocu.

Operaciju secenja pazljivo raditi da sneg ostane samo po povrsini stanglica. Da bi sneg ostao cvrst za vreme isecanja stanglica potrebno je nekoliko puta promesati ga sa mikserom.

Gotove i isecene stanglice odmah redjati jednu do druge u obilnije namascen pleh. Ovo raditi pazljivo i uz pomoc tanke kuhinjske lopatice kojom treba zahvatati stanglice sa njihovih bocnih strana i pazljivo ih prenositi u pleh jer su one mekane. Stanglice susiti u pecnici na 100 stepeni C. Posle 15 minuta iskljuciti gornji grejac i susiti ih jos 20 minuta na 115 stepeni C.

Ako pecnica nema mogucnost iskljucivanja gornjeg grejaca, stanglice treba zastiti pokrivanjem sa Al folijom. Voditi racuna i kontrolistati da sneg tokom susenja ne dobije zutu boju. Mora da ostane beo kao sneg, ali uz to da bude i cvrst. Donji deo stanglice dok je jos u pecnici ne treba da bude cvrst. Potrebnu cvrstinu i umerenu hrskavost dobice kasnije prirodnim susenjem u toku koriscenja.

Preporucuje se da se stanglice odmore od pecenja nekoliko sati

izvor net

wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: