TORTA SA JAGODAMA

TORTA SA JAGODAMA

Torta se sastoji iz tri dela koji se posebno pripremaju. To su BISKVIT TESTO, KREM i JAGODE.

1. BISKVIT TESTO
Sastojci:
150 gr. secera
1 paketic vanilin secera
4 jaja
2 zumanca
150 gr. brasna
1 cajna kasicica praska za pecivo
50 gr. maslaca.

Na ploci stednjaka u vecoj posudi zagrejati vodu do temperature oko 60 st.C.(Na toj temperaturi moze se kratkotrajno uroniti prst a da se ne ozledi). U manju plasticnu posudu sa loptastim dnom ili u metalnu sa drskom staviti secer, vanilin secer, jaja i zumanca. Umutiti na kratko sa mikserom. Ovu posudu uroniti u sud sa zagrejaom vodom i mikserom umutiti cvrst krem. Zapremnina ove mesavine u toku ovog mucenja treba da se uveca za 3-4 puta. Izvaditi posudu sa umucenim jajima i ohladiti sadrzaj stavljanjem posude u kotao sudopere napunjen hladnom vodom uz stalno mesanje mikserom. Potom mesavinu brasna i praska za pecivo prosejati u umucena jaja i lagano pomocu kasike sve dobro izmesati da se dobije homogena masa. Paziti da ne ostanu delovi brasna koji nisu sjedinjeni sa ostalim sadrzajem. Zatim dodati rastopljeni maslac i umesati ga.

Deo pripreme testa koji se izvodi u kljucaloj vodi moze se uraditi i pomocu mikrotalasne peci, pri cemu posuda treba da bude od plasticne mase. Periodi zagrevanja moraju biti uzastopni i kratki (od jednog minuta na pocetku pa do deset sekundi na kraju), uz stalno vadjenje posude u pauzama da bi se sadrzaj miksereom izjednacio. Treba biti oprezan kod ovog nacina rada da se sadrzaj ne pregreje i stvrdne. Prednost je sto je postupak brzi.

Poloziti komad cvrstog namascenog papira preko dna posude precnika 24-26 cm sa opruznim mehanizmom, kojim se odvaja omotac od dna posude, ubaciti dno u cilindricni omotac i potom pritegnuti oprugu. Visak papira koji je ostao sa spoljnje strane odseci. Testo se moze peci i u obicnoj serpi pri cemu treba dno serpe obloziti namascenom hartijom

Usuti pripremljeno testo u posudu i peci u predhodno zagrejanoj pecnici 30 min na 175 st C. Po zavrsenom pecenju nozem odvojiti kolac od omotaca posude, otvoriti oprugu, izvaditi kolac sa dna i odstraniti papir. Ako se koristi obicna serpa, po zavrsenom pecenju nozem odvojiti testo od omotaca serpe, pazljivo izvaditi kolac i skinuti papir. Kolac preseci vodoravno na dva jednaka dela.

2. JAGODE
Jedan kilogram jagoda ocistiti od peteljki i poredjati ih gusto po presecenom testu i pokriti drugom polovinom . Sacuvati 12 polovina krupnijih komada jagoda kojima ce se torta na kraju ukrasiti.

3. KREM
Sastojci. 1/2 litra slatke pavlake (cream) 36% mlecne masti.
75 gr. secera u prahu.

Pavlaku koja treba da bude na temperaturi od +8 st.C umutiti mikserom da se dobije gust “slag” krem (Whipped cream). Pri kraju mucenja dodati secer. Mucenje traje 3 do 5 minuta. U nekim slucajevima moze se desiti da mucenje potraje i duze. U toku mucenja ne smeju se pojaviti grudvice koje su ustvari delovi maslaca pa bi se, ako se mucenje nastavi, dobio maslac. Umucenu pavlaku staviti u frizider i ohladiti je. Krem izraditi pre polaganja jagoda na testo.

Napomena. Pored slatke pavlake postoji i kisela pavlaka (sour cream) znatno manje masnoce od koje se ne moze umutiti krem koji je ovde opisan.

4. UKRASAVANJE TORTE
Umucenim kremom obloziti tortu sa svih strana. Dvanaest polovina jagoda poloziti po ivici torte na podjednakim rastojanjima. Tortu iseci na 12 parceta neposredno pred sluzenje.

5. KALORIJE
Torta donosi oko 310 kcal po svakom od 12 parceta.

8. NAPOMENA
Umesto jagoda torta se moze napraviti sa socnim breskvama ili takodje socnim kajsijama. Ovo voce treba pre polaganja iseci na manje kriske sa oljustenom korom.

izvor net

credit wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading