KEČAP OD PARADAJZA I VIŠANJA

Ovo je proveren i izuzetno ukusan kečap od paradajza i višanja! Sastojci:
400 g višanja (svežih ili zamrznutih),
300 g crnog luka,
2-3 češnja belog luka,
1 crvena ljuta papričica,
1/4 l balzamovog sirćeta,
(ili crvenog vinskog),
800 g paradajz-pirea iz konzerve,
(ili u rerni pečenog i oljuštenog svežeg paradajza),
140 g koncentrata paradajza (iz tube),
2 ravne kašičice mlevenog kardamoma,
4 kašike seckanog peršuna,
500 g šećera,
soli po ukusu,
biber po ukusu.

Priprema:

Operite višnje, ocedite očistite od koštica i sitno iseckajte (najmanje na četvrtine). Očistite crni i beli luk i sitno iseckajte. Operite papričicu, očistite od semenki i takođe sitno iseckajte.

U posudu za kuvanje pomešajte voće, povrće, koncentrat paradajza, sirće i začine sa šećerom. Stavite da se kuva, neprestano mešajući. Kada masa provri kuvajte uz dalje mešanje dok masa ne postane sasvim gusta. Posolite po ukusu i dodajte biber, promešajte skinite sa šporeta i odmah sipajte u pripremljene tegle*¹.

Dobro zatvorite tegle poklopcima sa navojem*² i okrenite ih poklopcem na dole*³. Ostavite ih tako 5-10 minuta, okrenite i ostavite da se ohlade.

*¹Tegle se pripremaju tako što se operu, dobro osuše i stave u rernu, na najslabiju temperaturu, da se zagreju, kako ne bi pukle kada u njih sipate vrući kečap.
*²Pre zatvaranja poklopac i obod tegle dobro je premazati alkoholom, kako bi se tegla i poklopac dezinfikovali i zimnica duže trajala.
*³Kada tegle sa vrućim sadržajem odmah okrenete naopako, poklopcem na dole, postižete da se tegla hermetički zatvori i sadržaj ostane svež i godinu dana, do otvaranja.

izvor net

Credit:mescioglu

You may also like...

Leave a Reply

%d