KEČAP OD PARADAJZA I VIŠANJA

Credit:mescioglu

Proveren i izuzetno ukusan kečap!
400 g višanja (svežih ili zamrznutih)
300 g crnog luka
2-3 češnja belog luka
1 crvena ljuta papričica
1/4 l balzamovog sirćeta
(ili crvenog vinskog)
800 g paradajz-pirea iz konzerve
(ili u rerni pečenog i oljuštenog svežeg paradajza)
140 g koncentrata paradajza (iz tube)
2 ravne kašičice mlevenog kardamoma
4 kašike seckanog peršuna
500 g šećera
soli po ukusu
biber po ukusu

Operite višnje, ocedite očistite od koštica i sitno iseckajte (najmanje na četvrtine). Očistite crni i beli luk i sitno iseckajte. Operite papričicu, očistite od semenki i takođe sitno iseckajte.

U posudu za kuvanje pomešajte voće, povrće, koncentrat paradajza, sirće i začine sa šećerom. Stavite da se kuva, neprestano mešajući. Kada masa provri kuvajte uz dalje mešanje dok masa ne postane sasvim gusta. Posolite po ukusu i dodajte biber, promešajte skinite sa šporeta i odmah sipajte u pripremljene tegle*¹.

Dobro zatvorite tegle poklopcima sa navojem*² i okrenite ih poklopcem na dole*³. Ostavite ih tako 5-10 minuta, okrenite i ostavite da se ohlade.

*¹Tegle se pripremaju tako što se operu, dobro osuše i stave u rernu, na najslabiju temperaturu, da se zagreju, kako ne bi pukle kada u njih sipate vrući kečap.
*²Pre zatvaranja poklopac i obod tegle dobro je premazati alkoholom, kako bi se tegla i poklopac dezinfikovali i zimnica duže trajala.
*³Kada tegle sa vrućim sadržajem odmah okrenete naopako, poklopcem na dole, postižete da se tegla hermetički zatvori i sadržaj ostane svež i godinu dana, do otvaranja. izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: